Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD’nin Yeni Korkusu: Meksika’dan Çin’e Uzanan Bitcoin Yolu

ABD‘deki kolluk kuvvetleri, para aklamak için Çin’deki kripto para kanalları kullanan Meksika kartellerinden büyük endişe duyuyorlar.

Asia Times tarafından yapılan habere göre Çin’den ABD’ye ihraç edilen ve uyuşturucu yapımında kullanılabilen kimyasal maddelerin sayısı git gide artıyor. ABD’deki Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi’nin (DEA) kıdemli yetkililerinden Paul Knierim’e göre Çin’den ithal gelen maddelerdeki bu artış, çeşitli endişelere yol açıyor:

“Para aklamak için Çin’in ve genel olarak Asya’nın kullanılmasının sebebi, Çin’den ithal gelen kimyasalların artış göstermesi olabilir. (Karteller), Asya’daki kişilerle iletişime geçerek çok daha kolay bir şekilde para aklayabiliyorlar.”

Yeni Metotlar 

DEA, bundan birkaç hafta önce nakit paranın kullanımıyla ilgili bir rapor yayınladı. Bu rapora göre yasa dışı faaliyetler sebebiyle el konulan nakit para miktarı, son sekiz yılın en düşük seviyelerine geriledi. Peki nakit kullanımının azalmış olması, ABD’de artık daha az suç işlendiği anlamına mı geliyor? Pek değil.

Para aklama faaliyetlerini inceleyen DEA, başlıca olarak Çin’deki yeraltı bankacılığından şüpheleniyor. DEA, Çin’deki suçluların nakit para kullanmaktansa artık Bitcoin kullanmaya başladıklarını düşünüyor:

“Bu kişiler ABD’den, Avustralya’dan, Avrupa’dan gelen uyuşturucu parası karşılığında uyuşturucu satıcılarına Bitcoin satıyorlar. Uyuşturucudan kazanılan bu nakit para daha sonra Bitcoin karşılığında Çin vatandaşlarına veriliyor ve onlar da bu sayede paralarını Çin dışına aktarabiliyorlar.

Suçlular bu işlemlerin takip edilemeyeceğinden emin olmak için Bitcoin işlemlerini tezgah üstü (OTC) diye tabir edilen metotla gerçekleştiriyorlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment