Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Altın ve Bitcoin, Bu Yıl Nasıl Yükseldi? Analist “Teşvik Edici Unsuru” Açıkladı

Creative Planning baş stratejisti Charlie Bilello, Bitcoin (BTC) ve altın piyasalarında bu yıl görülen olumlu performansı analiz etti.

Bitcoin, 26 Ağustos’tan sonra ilk kez 64.000 doların üstüne çıktı ve hafta boyu yüzde 7 değer kazandı. Altın ise yılbaşından beri yüzde 27 değer kazanıp bu yıl içerisinde tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Altın ve Bitcoin’i ne etkiliyor?

Altın, itibari paraların değer kaybetmesine ve küresel belirsizliklere karşı bir güvence olarak görülüyor. Altın, mevcut ekonomik koşullar altında bu rolü yeniden üstlendi.

Creative Planning’e göre altının son dönemdeki artışının ana nedenleri arasında parasal genişlemeler ve küresel ekonomik endişeler yer alıyor.

Benzer şekilde altın, 2020’deki Covid pandemisi sırasında yükselmeye başladı ve Bitcoin de 2020’nin sonlarında ve 2021’in başlarında öne çıkan yatırım araçlarından biri oldu.

Bitcoin fiyatının genellikle ABD Merkez Bankası’nın (Fed) net likidite metriğiyle paralel hareket ettiği görülüyor. Bitcoin ve net likidite, 2022’nin sonlarına doğru FTX’in çökmesiyle dip yaptı. Bitcoin fiyatı, o dönemden beri net likiditenin artışıyla birlikte düzenli olarak yükseldi.

Bitcoin için teşvik edici olabilir

Fed’in bilançosu şu anda 7,1 trilyon dolar düzeyinde. Merkez bankalarının sıkılaşma politikası devam etse de bu süreç, artık daha yavaş ilerliyor.

Ters repo bakiyelerinin 300 milyar dolardan fazla olduğu bu dönemde bu bakiyelerin boşaltılması, finansal sisteme tekrar likidite kazandırıyor. Bu fonlar, daha fazla kredi almak, yatırım yapmak ve ekonomik faaliyette bulunmak için kullanılabiliyor.

ABD, Avrupa Birliği, Japonya ve Çin gibi global çaptaki 15 büyük merkez bankasının toplam bilançosu yaklaşık 31 trilyon dolar ediyor. Creative Planning analizine göre bu trendin getireceği likidite artışı, Bitcoin gibi varlıklar için teşvik edici bir unsur olabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!