Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Andreas Antonopoulos: SegWit, Bitcoin Ağındaki Her Lightning Network Kanalında Kullanılmalı!

Bitcoin destekçisi isimlerden birisi olan ve Mastering Bitcoin’in de yazarı Andreas Antonopoulos, yakın zamanda yaptığı soru cevap etkinliğinde Bitcoin ve Lightning Network hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Söz konusu konuların yanı sıra SegWit hakkında da görüşünü belirten ünlü isim, SegWit protokolünün Ligtning uygulaması için her bir ağda gerekli olup olmadığı sorusuna da yanıt verdi.

İlk olarak Lightning Network’ün bir tür yardımcı protokol olduğuna değinen Andreas, teknolojinin Bitcoin ağı içerisinde bir sürü akıllı kontrattan oluşan ve ağın üzerinde yer alan bir ekstra ağ olduğunu ve kullanıcıların blockchain ağında yoğunluğa neden olmadan dünyanın her bir yanından kişilerle yüz binlerce işlem yapabilmesini sağladığını ifade etti.

Ödemelerin gizli, hızlı ve blockchain ağı içerisindeki yan kanalları aracılığıyla yapıldığı için çok düşük işlem ücretine sahip olduğunu belirten Andreas, söz konusu teknolojinin aynı zamanda  Bitcoin blockchain ağı için ”çok büyük bir seviyede” ölçeklenebilirlik sağladığını vurguladı.

SegWit ve LN protokolünün içerisindeki bir düğümün, tek başına saniyede yüz binlerce işlem yapabildiğini ve bir diğer ağ düğümünün de  yüz binlerce işlem yapıp, bu iki düğümün de aralarında yüz binlerce işlem yapabilme kapasitesine sahip olduğunu belirten Andreas, asıl mucizenin söz konusu işlemlerin geri kalan Bitcoin blockchain ağında yoğunluğa neden olmamasında yattığını açıkladı.

Mevcut blockchain ağının her bir yan ağının SegWit uygulamasını kullanmasının bir gereklilik olduğuna da değinen ünlü geliştirici, SegWit olmadan bir kullanıcının Lightning uygulamasını kullanmasını mümkün olduğunu ancak ”çok daha karmaşık bir süreç” içerdiğini de ifade etti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment