Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Araştırma: 10 Alt Koinden 9’unun Yüzde 80 Oranında Kodu ”Çalıntı”

Çin medyası tarafından hazırlanan ve yayınlanan bir araştırmaya göre, alt koinlerin %90′ınden fazlası, ”kod hırsızlığı yapmak” ile suçlanıyor. Araştırma toplamda 488 farklı kripto para birimini mercek altına aldı ve %90’ın üzerindeki projenin, kod benzerliği skoru en azından %80 ve üzeri çıktı.

5 Alt Koin’den 4’ü, Kod Çalmakla Suçlanıyor

Çin’in kuzeybatı bölgesindeki Shaanxi ilinin Xi’an Jiaotong Üniversitesi ve Netta Lab temsilcisi, hükümet tarafından üretilen bir medya kaynağı olan Securities Daily isimli medya kanalında yeni bir araştırma yayınladı. Araştırmaya göre 5 alt koin projesinin 4’ünün temelini oluşturan kodun %90’ı, başka projelerden çalınmış veya kopyalanmış.

Raporda incelenen 488 açık kaynaklı kripto para birimi projesinin, 405 tanesi %90 ve %100 arasında benzer kod içeriyor. Bunun yanı sıra, 488 kripto para biriminin 324 tanesi ise, %95 ile %100 arasında bir benzerliğe sahip.

Araştırmaya dahil edilen alt koinlerin sadece 38 tanesi (%8), %80 ve altında benzerliğe sahip koda sahip olurken, 45 kripto para biriminin ise %80 ve %90 arasında benzerliğe sahip olduğu bulundu.

Netta Lab kurucusu Xie Shaoyun, raporda elde edilen sonucun, piyasadaki bir çok alt koin projesinin, ciddi bir geliştirme sürecine girmek yerine, sadece pazarlama ve insanları kandırma yöntemini tercih ettiğini ortaya koyduğunu vurguladı.

”Bir çok blockchain projesi, odaklarını  teknoloji gelişiminden, pazarlamaya çevirdi. […] Bu da söz konusu alanda artan bir hızla kopyalama ve eser hırsızlığına neden olmakta.”

Araştırmaya dahil edilen kripto para birimlerinin hangileri olduğu ise açıklanmadı.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment