Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Araştırma: Blockchain Hala Beklenen Etkiyi Yapamadı

Kripto para birimlerinin altında yatan teknoloji Blockchain, şimdiden onlarca sektörde ve yüzlerce önemli firmaca kullanılmasına rağmen, yeni bir araştırmaya göre hala beklendiği gibi ezber bozan bir etki yaşatamadı. Amerikalı bir yönetim danışmanlığı firması McKinsey & Company tarafından yayınlanan ”Blockchain’s Occam Problem” isimli araştırma, blockchain teknolojisinin ”devrimsel bir yenilik” olarak tanıtıldığının altını çizdi.

Sonuç olarak da firmalar, şirketler, regülatörler hatta hükümetler bile blockchain teknolojisinin potansiyelini keşfetmek adına ciddi anlamda para ve zaman harcadı. Örnek vermek gerekirse teknoloji devi IBM’nin bugüne kadar blockchain tabanlı veri paylaşım çözümü için 200 milyon dolar harcadığı tahmin edilmekte.

Bütün bunlara rağmen ilgili araştırma blockchain’in ”ezber bozacak potansiyel bir teknoloji” olduğunu onaylarken, bunun hakkında çeşitli şüphelerin de bulunduğunu belirtmekte. Araştırmacılar, 100’den fazla blockchain kullanım alanı bulmalarına rağmen, bu uygulamaların çoğunun hala araştırma aşamasında kaldığına veya  yeterli fonun toplanamaması yüzünden çoktan kapanma aşamasına geçtiğini ifade etmekte.

”Ekonomik teori bakış açısına göre, tutukluluk yaşayan blockchain geliştirme aşaması sadece şaşırtıcı değil. Bu, nispeten stabil olmayan, pahalı ve karışık bir ‘çocuk’ teknoloji Blockchain bunun yanı sıra regüle edilmemiş ve seçime bağlı olarak güvenilmez bir yapıya sahip.”

Araştırmanın son kısımlarında sürecin duraksamasının nedenlerinden birisinin de, rekabet içerisindeki yeni teknolojilerin ortaya çıkması olduğu vurgulanmakta. Ödeme endüstrisinden örnek veren araştırmacılar, aynı alandaki rakiplerinin de oldukça güçlü olduğuna işaret etmekteler.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment