Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Asya Ülkesinden Stablecoinler İçin Yeni Düzenleyici Çerçeve: Resmen Yayınlandı!

Asya ülkesi Singapur’un Merkez Bankası, stablecoinler için yeni regülatif çerçevesinin yayımlarken ihraççılarının yükümlülüklerinde bir takım yeni değişiklikler yaptığını duyurdu.

Regülatif kurallarıyla dikkat çeken Singapur’un merkez bankası olarak görev alan Singapur Para Otoritesi (MAS) stablecoinler hakkında yeni bir düzenleyici çerçeve yayımladı. MAS 15 Ağustos tarihinde resmi web sitesi üzerinden yayınladığı gönderide, stablecoinler için yeni düzenleyici çerçevesini açıkladı. Yeni regülatif çerçeve kapsamında Singapur, ülkede regüle edilen stablecoinler için yüksek düzeyde değer istikrarını amaçlayan stablecoin mevzuatını revize etti.

MAS, mevzuatın Singapur Doları (SGD) veya herhangi bir G10 para birimine bağlı tek para birimli stablecoinler (SCS) için geçerli olduğunu bildirdi. Stablecoinlerin mevzuat kapsamında yer alabilmesi için Singapur’da ihraç edilmesi gerektiğinin altı çizildi.

Regülatör mevzuat kapsamında, gereklilikleri karşılayabilen stablecoinlerin “MAS tarafından regüle edilen stablecoin” etiketi alabileceğini dile getirdi. Bu gerekliliklerin kullanıcıların ve sektörün güvenliği göz önünde bulundurularak belirlendiği ifade edildi.

Singapur’dan ihraççılara yeni sorumluluklar

Mevzuat kapsamında, SCS rezerv varlıklarının çeşitli standartlara bağlı tutulacağı ve denetleneceği, stablecoin ihraççılarının belirli sermaye gereksinimlerine tabi olacağı aktarıldı. Bunun yanı sıra, kamuoyunu aydınlatma ve geri ödemeler konusunda da ihraççılara bazı sorumluluklar yüklendi.

Özellikle geri ödeme konusunda, ihraççıların minimum 740 bin dolar taban sermayesi olması ve talepte bulunan stablecoin sahiplerine beş iş günü içerisinde stablecoin’in nominal değerini ödeme koşulu getirildi.

Bu koşullara uyan ihraççıların MAS’e etiket için başvurabileceği belirtilirken bu koşullara uymadığı ve başvuruda bulunmadığı halde ürünlerini MAS tarafında regüle edilen bir stablecoin olarak tanıtan ihraççıların çeşitli yaptırımlarla karşılaşabileceğine dikkat çekildi.

MAS Finansal Denetim Müdür Yardımcısı Ho Hern Shin, bu mevzuatın stablecoinlerin kolay ve güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlamak ve itibari para birimleri ile arasında bir köprü kurmak için yapıldığını söyledi.

Regülatör bu mevzuatın 2022 yılının ekim ayında gerçekleştirilen bir kamuoyu istişaresinde alınan geri bildirimle doğrultusunda oluşturulduğunu vurguladı. Mevzuatta yapılan değişikliklerin kabul edilebilmesi için parlamentonun onayı gerektiğinin altı çizildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!