Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avrupa’ya 500 Milyar Euro Daha Lazım

Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) Genel Müdürü Klaus Regling, Avrupa ekonomisinin Koronavirüs sonrasında toparlanablimesi için 500 milyar euro gerektiğini söyledi.

Avrupa ülkeleri geçtiğimiz günlerde zaten Koronavirüsün ekonomik etkilerini hafifletebilmek için yarım trilyon euroluk bir teşvik paketi hazırlamışlardı. Fakat Regling bu paketin yeterli olacağını düşünmüyor. Kendisinin konu hakkındaki görüşü şu şekilde:

“Toparlanma sürecinin ikinci aşamasında 500 milyar euroya daha ihtiyaç duyacağız gibi görünüyor. Bu sayı daha fazla da olabilir.”

Regling ayrıca bu fonun ancak Avrupa Birliği tarafından sağlanabileceğini söylüyor ve hem Avrupa Komisyonu’na hem de AB bütçesine işaret ediyor. Reuters’ın aktardığı bilgilere göre kendisinin yorumu şöyle:

Başta Avrupa Komisyonu ve AB bütçesi olmak üzere mevcut finans kurumlarından nasıl fonlama alabileceğimizi düşünmeliyiz. Fakat bunu yaparken açık fikirli olup yeni finansal araçları da değerlendirmek zorundayız. Avrupa’daki fonlama düzenini yeniden masaya yatırmak, Avrupa Birliği’nin ömrünü uzatabilir.”

Yeterli Gelmedi

AB ülkeleri 9 Nisan tarihinde Avrupa vatandaşlarını ve şirketlerini kapsayan 540 milyar euroluk bir paket hazırladılar. Fakat bu paket Avrupa ekonomisini ayakta tutmak için yeterli olmadı.

AB liderlerinin 23 Nisan tarihinde bir video konferans düzenlemeleri bekleniyor. Liderler bu konferansta Avrupa ekonomisinin mevcut durumunu görüşecek ve gelecekte ne gibi kararlar alınabileceğini tartışacaklar.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa ekonomisinin Koronavirüs yüzünden %7.5’lik bir daralma yaşayabileceğini açıkladı. Bu Avrupa ekonomisine ağır bir darbe vuracağı için liderler ellerindeki imkanları kullanıp bu resesyonu önlemeye çalışıyorlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment