Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avrupa Birliği Kripto Para Regülasyonları İçin Görüşmeleri Sürdürüyor

Avrupa Birliği’nin denetim otoritelerinden ESMA, bu ayın başında yayımladığı raporda kripto paralar için önerilmiş yasal çerçeveye ve stablecoinlerin sahip olması gereken yükümlülüklere ilişkin “görüşmelerin sürdüğünü” açıkladı.

  • Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi tarafından paylaşılan Trendler, Riskler ve Zayıf Noktalar başlıklı rapora göre kripto paraların AB’nin mevcut yasal çerçevesinin dışında kalıyor olması, piyasadaki yatırımcıların korunması açısından soru işaretleri doğuruyor.

  • Avrupa Birliği düzeyinde şeffaf ve etkin bir menkul kıymet piyasasının oluşturulması amacıyla kurulan ESMA, yatırımcı haklarını ve finansal istikrarı korumayı hedefler.

  • Kripto para fiyatlarının bu yılın ilk yarısında yaşadığı dalgalanmaya değinilirken, yatırımcıların artık “daha çok risk almaya” başladığı ve piyasada bir aşırılığın oluşmuş olabileceği belirtildi.

  • “Bireysel ve kurumsal yatırımcıları piyasada düzeltme yaşanması riskine maruz bırakan ve uzundur süregelen bu dönemin, ilerleyen süreçte de devam etmesini bekliyoruz.” 


  • “Hem bireysel hem kurumsal yatırımcılardan yoğun bir ilgi gören” kripto paraların toplam piyasa değeri, 2020’nin sonundan günümüze kadar yaklaşık üç kat büyüme gösterdi.

Stablecoinler mercek altına alındı

  • ESMA, merkeziyetsiz finans ürünlerinin finans hizmetlerini aracısızlaştırdığını, 7/24 erişilebilir ve sansüre karşı dayanıklı kıldığını ve DeFi sistemleri ile merkezi finans sistemleri arasındaki çizginin eskiye göre “daha geçirgen” bir hal almaya başladığını belirtti.

  • “DeFi pazarı henüz finansal istikrar açısından bir risk teşkil edecek kadar büyük olmasa da, regülatörlerin ve düzenleyici otoritelerin (DeFi) gelişmelerini yakından takip etmesi, (DeFi’ın) faaliyetlerini, yapılarını, potansiyel faydalarını ve altında yatan riskleri daha iyi anlamaya çalışması, buna değecektir.”


  • Global regülatörlerin, “geniş ölçekte benimsenmesi halinde sahip olabileceği potansiyel etkiler” sebebiyle özel stablecoinleri de yakından incelediği açıklandı.

  • “Dünya genelindeki otoriteler, stablecoinler dahil olmak üzere dijital varlıklar ile ilgili belirsizlikleri azaltmayı hedefliyor. Kripto paralar için önerilen yasal çerçeveye ve stablecoinlerin ne gibi yükümlülüklere sahip olması gerektiğine dair Avrupa Birliği içinde yapılan görüşmeler, sürüyor.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!