Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avrupa Birliği, Stablecoinler İçin Asgari Sermaye Şartı Belirledi

Avrupa Birliği’ndeki bankaları denetleyen kurum, stablecoin şirketlerinin yatırımcıların stablecoinlerini paraya çevirebilecek kadar kaynağa sahip olmasını istiyor.

Avrupa Bankacılık Otoritesi (EBA), stablecoin ve daha farklı dijital token ihraççılarının uyması gereken asgari sermaye ve likidite şartlarıyla ilgili birtakım öneriler hazırladı.

EBA, itibari paralara sabitlenmiş stablecoinler için kullanılan dayanak varlıklarla ilgili hazırladığı likidite şartlarını kamuyla paylaştı.

Faaliyetlerine 2011’de başlayan EBA, finansal istikrarın teminini, bankacılık piyasasının şeffaflığını ve yatırımcıların korunmasını amaçlamaktadır.

Şirketlerin rezervlerde tuttuğu varlıkların yalnızca belli kriterleri karşılayan, yüksek kalitedeki varlıklardan oluşması öneriliyor.

Bu sayede rezervdeki varlıklar kolaylıkla elden çıkarılabilecek ve piyasanın baskı altında olduğu dönemlerde bile sahip olduğu stablecoin’in paraya dönüştürülmesini talep eden yatırımcıların talepleri yerine getirilebilecek. Bu şekilde kriz dönemlerinde görülen banka hücumu gibi olayların önlenmesi hedefleniyor.

Avrupa Bankacılık Otoritesi tarafından yapılan açıklamaya göre itibari paraya sabitlenmiş stablecoinlerin başa baş şekilde paraya çevrilmesi gerekiyor.

Buna karşın altın gibi varlıklara sabitlenmiş stablecoinler, altının o anki piyasa fiyatına uygun olacak şekilde paraya çevrilebilecek.

Bankalar, Avrupa Birliği’ndeki sermaye şartları doğrultusunda halihazırda bazı önlemler aldığı için bu şartların bazılarından muaf tutulabilecekler.

EBA, stablecoinler için hazırladığı bu öneriler için kamudan üç ay boyunca geri dönüş alacak ve 30 Ocak’ta kamuya açık bir oturum düzenlenecek.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!