Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

AB’den Yeni Öneri: Avrupa Merkez Bankası Kendi Dijital Parasını Çıkarabilir

Reuters tarafından yapılan habere göre Avrupa’daki yetkililer, Facebook’un Libra adlı dijital para projesiyle mücadele edebilmek için harekete geçmeyi düşünüyorlar.

Finlandiya tarafından hazırlanan bir taslakta Avrupa Merkez Bankası’nın Libra’ya karşı kendi dijital parasını geliştirmesi öneriliyor. Böyle bir durumda Avrupa genelinde kullanılabilecek yeni bir dijital para görebiliriz.

Avrupa’da Dijital Para

Avrupa’daki özellikle Fransa ve Almanya gibi ülkelerin Libra’ya pek sıcak bakmadıklarını biliyoruz. Öyle ki bu ülkeler Libra’nın Avrupa’da kullanılmasını önlemek için epey sert bir mücadele veriyorlar.

Finlandiya’daki AB yetkilileri tarafından hazırlanan yeni bir taslağa göre Avrupa Merkez Bankası, Libra ve benzeri projelerle başa çıkabilmek için kendi dijital parasını geliştirmeye başlayabilir. Taslakta yer alan kesitlerden biri şu şekilde:

Avrupa Merkez Bankası ve genel olarak Avrupa Birliği içindeki merkez bankaları, dijital merkez bankası paralarının avantajlarını ve dezavantajlarını değerlendirebilir, bunun da ötesinde bu yönde somut bir adım atmayı düşünebilirler.

Avrupa Birliği içerisindeki maliye bakanları, bu öneriyi cuma günü tartışacaklar. Bu toplantıdan tam olarak nasıl bir karar çıkacak elbette henüz bilinmiyor. Ancak planın ilgi çekmesi halinde bakanların bu konuyu 5 Aralık’taki gelecek toplantıda yeniden masaya yatırmaları mümkün olabilir.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment