Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avrupa Merkez Bankası, Merkez Bankası Destekli Kripto Paraların Avantajlarını Araştırdı

27 Mayıs tarihinde Uluslararası Ödemeler Bankası tarafından yayınlanan bir bildiriye göre, Avrupa Merkez Bankası (ECB), merkez bankası destekli dijital para birimlerinin (CBDC) olası avantajlarını masaya yatırdı. Litvanya Merkez Bankası Yönetim Kurulu Başkanı ve ECB’nin Yönetim Kurulu üyesi Vitas Vasiliauskas, 12 Nisan tarihinde yapılan bir etkinlikte yaptığı konuşmasında CBDC’leri açıkladı. Vasiliauskas konu hakkında yaptığı açıklamalarda CBDC’lerin toptan, perakende ve iki şekilde de satılıp satılmaması gerektiğini sorguladı.

CBDC’lerin hem bir değişim aracı, hem bir ödeme aracı, hem de bir tasarruf aracı olduğunu belirten Vasiliauskas, bunların merkez bankası parasının mevcut özelliklerini yansıttığını ancak bunun karşılığında bilinen bir rezerv ile değil, kripto paralar ile desteklendiğini açıkladı. Başkanın yaptığı açıklamalara göre CBDC’lerin perakende ve bireysel olarak satışı yapılırsa bu direkt olarak halka açık konuma getirilmiş olur. Bunun aksine eğer toplu satış şeklinde piyasaya sürülme durumu olursa bu kurumsal firmalara özel olarak yapılır.

CBDC’lerin avantajlarını sıralayan Vasiliauskas, bunların ödemelerin verimliliğini arttırdığını ve hem aracı ortadan kaldırıp, hem de likidite risklerini oldukça düşürdüğünü ifade etti. Bazı ülkelerde sirkülasyondaki nakit paranın azalmaya başladığını belirten Başkan, bunun ileride bir gün herkesin sadece ödeme yapmak için özel bir kurumda hesap açacağı anlamına gelebileceğini vurguladı.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment