Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avustralya’nın Düzenleme Kurumu Dijital Paranın Risklerini Değerlendiriyor

Avustralya’nın finans piyasalarını düzenleyen APRA, merkez bankası tarafından üretilecek bir dijital paranın özel bankalar üstündeki etkilerinden kaygı duyuyor.

Avustralya İhtiyati Düzenleme Kurumu (APRA), Avustralya Merkez Bankasının resmi bir dijital para geliştirmesi halinde doğabilecek riskleri inceliyor.

APRA’nın başkanı Wayne Byres, böyle bir dijital para geliştirmek için henüz “ekonomik açıdan” net bir gereklilik olmadığını, böyle bir dijital paranın kullanıma sunulması halinde insanların özel bankalardan uzaklaşabileceğini düşünüyor.

“Eğer insanlar dijital merkez bankası parasını benimserse bunun etkilerini düşünmek durumunda kalırız. Bu dijital paranın kullanım alanlarının, finans sisteminin yapısı üstünde çok, çok büyük etkileri olabilir.” diyen Byres, “Örneğin, eğer insanlar merkez bankasında bireysel olarak hesap açabilirlerse, finans sisteminin büyük bölümünün atlatıldığı bir durumla karşı karşıya kalabiliriz.” yorumunu ekledi.

Avustralya Merkez Bankası Başkanı Philip Lowe, geçen yılın sonunda benzer kaygıları paylaşıp, olası bir dijital paranın geliştirilmesi halinde bireysel hesaplarda tutulabilecek dijital para miktarına kriz durumlarında üst limit getirilmesi ihtimalinden bahsetmişti.

Çin Merkez Bankasının geliştirdiği e-CNY adlı dijital para projesine de değinen Byres, onun yol açabileceği etkilerle ilgili de incelemeler yaptıklarını ve onun özellikle “inovasyona ayak uyduramayan [bankalar] için tehdit” olabileceğini belirtti.

“Olay yalnızca yetkili [kurumları] korumaktan ibaret değil. En nihayetinde sadece bankaları, sigortacıları ya da süper fonları değil, topluluğu korumayı hedefliyoruz. Bu şeyler bazen birbirine bağlı olabiliyor ama en nihayetinde, topluluğun çıkarlarıyla ilgileniyoruz.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!