Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FTX ile İlgili Bir Anlaşma Daha: SEC ile Orta Yol Bulundu!

Uluslararası muhasebe firması Prager Metis, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) FTX’in çöküşünden önceki denetimiyle ilgili olarak yönelttiği suçlamaları çözmek için 745.000 dolar ödemeyi kabul etti.

Taraflar arasındaki anlaşma, SEC’in Prager Metis’e yönelik ikinci bir soruşturmasını da kapsıyor. SEC, 2017 ve 2020 yılları arasında 200’den fazla şirketin denetiminde bağımsızlık kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle firmayı suçladı.

Prager Metis, bu suçlamaları çözmek amacıyla 1,2 milyon dolar tutarında para cezası ve yargılama öncesi faiz ödemeyi kabul etti. Anlaşma, mahkeme onayına tabi olarak yürürlüğe girecek.

SEC’in şikayetinde, Prager Metis’in ihmalkar dolandırıcılık yaptığı iddia edildi. 2021 ve 2022 yıllarında FTX için hazırladığı iki denetim raporunda, firma denetimlerinin Genel Kabul Görmüş Denetim Standartlarına (GAAS) uygun olduğunu iddia ederken, aslında bu standartlara birden fazla alanda uymadığı belirtildi.

FTX’i müşteri olarak yeterince incelemedi

SEC’e göre Prager Metis, FTX’in denetimini üstlenme yetkinliğine ve kaynaklarına sahip olup olmadığını yeterince değerlendirmedi. “FTX’i bir denetim müşterisi olarak hızla kabul etme sürecinde Prager Metis yeterli deneyim ve bilgiye sahip olmayan bir ekip oluşturdu,” diye ifade edilen şikayette, firmanın FTX’in Alameda Research LLC ile olan ilişkisini ve Alameda’nın FTX’in iş modelindeki kritik rolünü anlamadığı vurgulandı.

Prager Metis, mali cezalara ek olarak bağımsız bir danışman tutarak denetim ve kalite kontrol politikalarını gözden geçirme ve değerlendirme yükümlülüğü de dahil olmak üzere, yeni denetim müşterileri kabulüne ilişkin bazı kısıtlamaları da kabul etti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!