Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Beyaz Saray Açıklaması Sonrası Kripto Parada Gözler Yarınki Oylamada

Beyaz Saray, bir süredir ABD’deki altyapı tasarısı etrafında dönen kripto para tartışmasında, kripto para camiasının lehine sayılamayacak bir görüşü savunan Warner, Portman ve Sinema gibi senatörlere açıktan destek verdi.

Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörlerin hakkında aylardır tartıştığı trilyon dolarlık altyapı tasarısı, senatoyu kripto para konusunda iki cepheye ayırdı. Kripto para topluluğunun yanaştığı cephe ile Beyaz Saray’ın yanaştığı cephe, görünen o ki birbiriyle örtüşmüyor.

‘Aracı’ için getirilen tanım, sorun yaratıyor

Altyapıya sekiz yılda 1 trilyon dolar harcanmasının önünü açacak bu tasarı, bunun için gerekli bütçenin 28 milyar dolarlık kısmının kripto paralara daha sıkı bir vergi rejimi uygulayarak sağlanabileceğini öngörüyor.

Bu rejimde “dijital varlık transferlerinin yerine getirilmesinden sorumlu olan, bunun yerine getirilmesini düzenli olarak sağlayan ve bu hizmeti veren herkes” aracı statüsüne konuyor. Bu tanım madencilerin, staking yapanların, donanım cüzdanı üreticilerinin, merkeziyetsiz borsaların da aracı olarak tanımlanmasına yol açabilir.

Bu statülendirme, göstermelik olmayacak. Çünkü aracı olarak değerlendirilen bu kişi ve kuruluşlara, yerine getirilmesine sözde aracılık ettikleri işlemlere dair bildirimde bulunma yükümlülüğü getirilebilir.

Örneğin, yazılım cüzdanı sağlayıcılarından gerekli durumlarda bu cüzdanın kullanıcıları hakkında bilgi vermesi talep edilebilecek. Bu cüzdanlar kullanıcılara dair bir bilgi toplamadığı için kendilerinden istenen bu talebi yerine getirmeleri mümkün olmayacak.

Wyden-Lummis-Toomey cephesi

Bazı isimler, bu buyruğun doğuracağı umarsızlığın aslında Bitcoin’i “el altından yasaklamak” olduğunu düşünüyorlar. Coinbase’in eski CTO’su olan girişimci Balaji Srinivasan, bu maddeyi şu sözlerle yorumladı:

“Şüphesiz ki bu Bitcoin’e el altından getirilecek bir yasaktır. Bu maddeye uyum sağlamak imkansız. Bunların niyeti full nodeları, lightning nodelarını ve çoğu Bitcoin cüzdanını yasa dışı hale getirmek.”

Bu kaygıda birleşen kripto para camiası, bu tasarıdaki maddeye yapısı gereği uyum sağlayamayacak olan kuruluşların, bu maddenin kapsamından sarahaten çıkarılmasını talep ediyor. Bu görüş, Cumhuriyetçi Senatör Cynthia Lummis, Cumhuriyetçi Senatör Pat Toomey ve Demokrat Senatör Ron Wyden tarafından yankı buldu.

İsmi verilmiş üç senatör, “A) dağıtılmış defter teknolojisindeki işlemleri onaylayanların, B) tek işlevi dağıtılmış defterde tutulan dijital varlıklara erişmek için kullanılan özel anahtarların kontrol edilmesini sağlamak olan donanım veya yazılım cüzdanlarının satıcılarının, C) (kullanıcı) kişinin, (geliştirici) kişinin müşterisi olduğu durumlar hariç, başka insanların kullanabileceği dijital varlıklar veya bu varlıklara merbut protokoller geliştirmenin” bu maddenin kapsamından çıkarılması için bir değişiklik önerisinde bulundu.

Senatör Cynthia Lummis, sundukları bu öneriyi kısaca şu şekilde özetliyor:

“Wyden-Lummis-Toomey (olarak sunduğumuz) öneri basit. Bu öneri sadece çoğu kişinin zaten inandığı şeye, yasa düzeyinde de açıklık getiriyor. Bu şey, dağıtılmış defter verilerini onaylayan madencilerin/staking yapanların ve donanım cüzdanı sağlayıcılarının & yazılım geliştiricilerinin, ABD Vergi Dairesine bildirim yapmak zorunda kalmaması gerektiğidir.”

Warner-Portman cephesi

Demokrat Senatör Mark Warner ve Cumhuriyetçi Senatör Rob Portman, dün geç saatlerde Wyden-Lummis-Tommis üçlüsünün önerisine karşı daha farklı bir öneri sundular.

Bu ikili yalnızca “dağıtılmış defter işlemlerini proof-of-work (madencilik) yoluyla doğrulayanların” ve tek işlevi dağıtılmış defterde tutulan dijital varlıklara erişmek için kullanılan özel anahtarların kontrol edilmesini sağlamak olan donanım veya yazılım cüzdanlarının satıcılarının” bu maddenin kapsamının dışına çıkarılmasını öneriyor.

Başka bir deyişle, Warner-Portman tarafından önerilen değişiklik blockchainde proof-of-stake yoluyla işlem onaylayanları veya genel olarak yazılım geliştiricilerini kapsam dışına çıkarmıyor.

Bugün sabaha karşı Twitter’da paylaşılan ve Beyaz Saray Sözcü Vekili Andrew Bates’e atfedilen şu açıklama, Beyaz Saray’ın Warner-Portman ikilisinin önerisine daha sıcak yaklaştığını gösterdi:

“Yönetim; Senatör Warner, Senatör Portman ve Senatör Sinema tarafından altyapı paketini ileri taşımak ve kripto para pazarındaki vergi kaçakçılığını azaltmak adına alınacak önlemi netleştirmek için desteklenen bu sürecin bir orta yola işaret etmiş olmasından memnun durumda.Yönetim, bu hükmün finans dünyasının gelişmekte olan bu alanını vergilere daha uyumlu hale getireceğine ve yüksek gelir grubundaki mükelleflerin borçlarını ödemesini sağlayacağına inanıyor. Senato’yu bu meseleyi ele alma konusunda bastırmasından ötürü Wyden’a minnettarız ama Senatör Warner, Senatör Portman ve Senatör Sinema tarafından sunulan alternatif önerinin, doğru dengeyi tutturduğuna ve vergi uyumluluğuna katkıda bulunmak için önemli bir adım olduğuna inanıyoruz.”

İki tarafın önerisi de Senato’da oylamaya sunulacak

Kripto para camiası ne Warner-Portman tarafından sunulan öneriden ne de Beyaz Saray’ın bu önerinin lehinde bir açıklama yapmış olmasından memnun.

Blockchain Association, Coinbase, Coin Center, Ribbit Capital ve Square tarafından ortaklaşa yapılmış bir açıklamada madencilerin, yazılım/donanım cüzdanı üreticilerinin ve genel olarak herhangi bir şekilde trading faaliyeti yürütmeyen kişilerin “aracı” olarak tanımlanmaması gerektiği savunuluyor.

Bu ve bunun gibi kuruluşlar, sosyal medyada insanları ulaşabildikleri kadar senatöre ulaşmaya davet ediyor. Hedef, senatörleri Warner-Portman’ın önerisinin kabul edilmesi halinde doğacağına inanılan olumsuz sonuçlar konusunda uyarmak.

Bu çalışmaların meyve verip vermeyeceğini, Senato’da cumartesi günü yapılması planlanan oylama belirleyecek. Oturumun saati henüz belli olmayan kısmında önce Wyden-Lummis-Toomey üçlüsünün, ardından Warner ile Portman’ın önerileri oylanacak.

GÜNCELLEME: Senatörler, cumartesi günü altyapı tasarısını onaylasalar da bu metinde yer alan tasarıların ertesi gün oylanması yönünde karar aldılar.


Görsel: Amerikan Kongre Binasının Senato kanadı (görsel Koin Bülteni tarafından değiştirilmiştir)
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!