Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Biden Hükümeti CBDC Araştırmalarını Hızlandırdı: Ödemelerde Dijitalleşme Mi Geliyor?

Son gelişmeler ile birlikte Biden hükümeti, dijital merkez bankası parası (CBDC) araştırma çalışmalarını hızlandırdı.

Biden yönetimi ABD’yi CBDC üretmeye bir adım daha yaklaştırıyor. Bugün Beyaz Saray tarafından açıklanan taslak raporun detaylarına göre ABD’li politika yapıcı kurumlar ve FED bundan sonraki süreçte periyodik olarak toplantılar yapacak ve CBDC üzerindeki çalışmalarını hızlandıracaklar.

Ulusal çapta dijital ödemelere imkan tanıyacak ve kolaylık sağlayacak bu projenin uzun zamandır ABD’nin gündeminde olduğu biliniyor. Yayınlanan raporda, eğer FED bir CBDC oluşturmanın ülkenin çıkarına olduğuna karar verirse ABD’nin bir CBDC çıkarabilecek konumda olduğu belirtildi.

Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Brian Deese ve Hazine Bakanı Janet Yellen perşembe günü yaptıkları basın açıklamasında, Beyaz Saray ve hazinenin FED ile iş birliği içerisinde dijital doları incelediğini belirtti. Her iki kurumun da devam eden analiz ve deneylerini güçlendirmek için üzerlerine düşeni yapmak istedikleri belirtildi. Yapılan açıklamada bu konudaki nihai kararın FED tarafından verileceği vurgulandı.

Bunun yanı sıra Federal İstikrar Gözetim Konseyi (FSOC), dijital varlıklarla ilgili düzenleyici boşlukları tanımlamak ve tamamlamak için önümüzdeki ay bir rapor yayınlamaya hazırlanıyor. Rapor, dijital varlıkların finansal istikrar risklerini tartışacak, ek düzenlemeler için ilgili alanları belirleyecek ve finansal istikrarı teşvik etmek için önerilerde bulunacak.

Rusya‘nın kripto paralar ile global çapta ödeme yapmak istediği geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı. Bunun yanı sıra ABD global çaplı ödemelerde kripto paralardan ziyade CBDC’leri tercih edecek gibi görünüyor.

FED Başkanı Powell 8 Eylül tarihli açıklamasında “Stablecoinler uygun şekilde düzenlenmesi durumunda ekonomik sistemde yer alabilir. Ancak bu konuda regülasyon çalışmaları ve kanunlar gerekiyor.” ifadelerine yer vermişti. Yine de stablecoinleri riskli varlıklar olarak gören FED, ABD merkez bankasının kontrolü altında bir dijital para birimi çıkartma yolunu tercih edebilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!