Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Binance TR Yatırım&Psikolojisi Serisinin İlk Bölümü Yayında: Bitcoin’de İki Kez Kaybeden Türk Kadının Zaferi

Binance TR’nin “Yatırım & Psikolojisi” serisinin ilk bölümünde, kripto yatırımcısı Filiz Yalçın’ın hayatından alınan çarpıcı hikayeler izleyicilerle buluşuyor. Uzman psikolog Gökhan Çınar’ın sunumuyla, kripto topluluğun önemli üyelerinin yatırım hikayeleri yatırımcılar için psikolojik bir rehbere dönüşüyor.

Hazırlanan 5 bölümlük seride ağırlanan konukların hikayelerindeki her bir deneyim değerlendiriliyor. Davranışların arkasındaki sebepleri aydınlatan ve bu sayede yatırım yaparken gösterdiğimiz, temelinde yaşadıklarımızdan dokunuşlar barındıran, bu aksiyonlarımız belirleniyor ve şekillendirebilmemiz için fırsat yaratılıyor. Gökhan Çınar bu amaçla başlanan serinin ilk bölümünde Filiz Yalçın’ın arabasını satarak sürece girdiği ve 2 kere batıştan nasıl başarıya ulaştığını değerlendiriyor.

“2017’de Arabamı Satıp Bitcoin Aldım”

Filiz Yalçın’ın hikayesi, 2017 yılında arabasını satarak Bitcoin satın almasıyla başlıyor. İlk başta büyük umutlarla başlayan bu yatırım, kısa sürede iki büyük kayıpla sonuçlanıyor. Ancak kayıplar ona geri adım attıramıyor; aksine, onu daha da motive ediyor. Eğitimlere katılarak stratejiler geliştiren Yalçın, hikayenin sonunda kayıplarını geri kazanıyor.

“Gerçek güç, hiç yıkılmadan yaşamış olmak değil, yere düşmeyi bilen, ayağa kalkabilenlerin gücüdür,” diyen uzman psikolog Gökhan Çınar, Yalçın’ın bu zorlu süreçte nasıl psikolojik dayanıklılık gösterdiğini vurguluyor.

“Gecelere Kadar Grafik Çizdim”

Yalçın, kayıplarının ardından stratejilerini gözden geçirerek eğitime odaklanıyor. Gecelere kadar grafikler çizen Yalçın, piyasayı daha iyi anlamak ve bilinçli yatırım yapmak için sürekli olarak kendini geliştirdi. Uzman psikolog Gökhan Çınar, Yalçın’ın bu çabasını, “Sizin kaybettiğinizde yeniden deneme eğiliminiz ısrarcı olmanın kararlılığı değil, eğitim alarak stratejim olsun demenin kararlılığı,” şeklinde değerlendiriyor. Bu yaklaşım, yatırımcıların duygusal kararlar yerine rasyonel stratejilerle hareket etmesi gerektiğini gösteriyor.

“Kripto teknik ve matematiksel de dursa, aslında duygusal bir alan”

Filiz Yalçın’ın hikayesi, kripto dünyasının dışarıdan teknik ve matematiksel bir oyun gibi görünmesine rağmen aslında yoğun duygularla iç içe olduğunu ortaya koyuyor. Yalçın, sürecin başında sosyal medyadaki fenomenlerin tavsiyelerine göre hareket ederken, zamanla kendi yolunu çizmenin önemini kavradığından bahsediyor. “Bu dünyada kendi kendinizin sultanı olmak zorundasınız,” diyen Yalçın, yatırımcıların duygusal bağımsızlıkla birlikte stratejik bağımsızlık kazanmaları gerektiğini vurguluyor.

“FOMO, risk yönetimi ve diğerleri aslında hayatımızın içinden hep bildiğimiz terimler”

Uzman psikolog Gökhan Çınar, Yalçın’ın deneyimlerinden yola çıkarak yatırım dünyasının aslında insan doğasının bir yansıması olduğunu belirtiyor. “FOMO, yani fırsatları kaçırma korkusu, günlük hayatımızda kaçırmaktan korktuğumuz şeyleri yansıtır,” diyen Çınar, kripto sektörünün doğasını oluşturan terimlere günlük hayatımızdan ne denli aşina olduğumuzu gözler önüne seriyor.

“Para kazanma hırsı belki de takdir edilme, saygı duyulma gibi eksiklik duyulan durumlara dayanıyor”

Yatırımcıların hırsla yaptığı davranışları kişinin geçmişine, karakterine ve kişiliğine bağlayan Çınar, aynı şekilde yaşanan kayıpların yatırımcının psikolojisini sarsmasının da bu dayanaklardan uzaklaşmak olduğunu belirtiyor.

“..kaybedildiğinde saygıya dair, yargılanmaya dair, takdire dair umutları tükeniyor insanın. Sarsıyor çünkü bu kayıp sana bir şey hatırlatmıştır.”

Binance TR’nin kullanıcılarına sadece bir yatırım platformu sunmanın ötesinde bir bağlılık gösterdiğini ve Türkiye’deki kripto ekosistemini sorumlu bir şekilde geliştirmeyi amaçladıklarını belirten Binance Türkiye Pazarlama Direktörü Harika Eldoğan, “Yatırım&Psikolojisi’ serisi ile, kullanıcılarımızın karşılaştığı zorlukları ele alarak onları uzun vadeli başarı için gerekli araçlar ve içgörülerle güçlendirmeyi hedefliyoruz. Önceliğimiz, topluluğumuzun hem yatırım becerilerini hem de dayanıklılıklarını artıracak değerli kaynaklar sunarak destek sağlamak.” şeklinde konuştu.

Serinin ilk bölümü, 16 Ağustos tarihinde Binance TR’nin YouTube kanalında izleyicilerle buluşacak ve her hafta cuma gününde yeni bölümler yayınlanacaktır.

Siz de kripto topluluğunun önemli isimlerinin hikayelerden yola çıkarak yapılan değerlendirmeler ile kendi yatırım psikolojinizi şekillendirmek istiyorsanız her hafta gelecek bölümleri kaçırmayın.

Video’nun tamamını izlemek için buraya tıklayın.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!