Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Binance’te Listelenen ve 2x Yükselen Pyth Network ve PYTH Coin Nedir?

Kripto para piyasasının en büyük projelerinden Chainlink’in (LINK) rakip blockchain firması Pyth Network’ün detaylarını sizler için derledik.

Geçtiğimiz hafta düzenlediği airdrop ile yatırımcıların ilgisini çeken Pyth Network, 90 binden fazla cüzdana 255 milyon token dağıtımı yapmıştı. Daha sonra Binance tarafından PYTH için vadeli işlemler başlatılması dikkatlerin daha fazla üzerine gelmesine yol açmıştı.

Pyth Network Nedir?

Merkeziyetsiz uygulamalar (dApps) için gerçek zamanlı piyasa verileri sağlayan yüksek performanslı bir oracle ağı olan Pyth Network, Chainlink’e benzer şekilde ancak geleneksel oracle çözümleri için daha verimli bir şekilde çalışmaktadır.

Başlangıçta hız ve maliyet odaklı bir şekilde Solana (SOL) blockchain’i için tasarlanan ancak daha sonra Solana teknolojisine dayanan kendi blockchain’i Pythnet’e yerleşen proje, web sitesindeki verilerin 300 ila 400 milisaniyede yenilendiğini öne sürüyor. Chainlink’in yenileme hızı ise bazen saatler sürebiliyor.

Chainlink’in nispeten daha yavaş olmasının sebebinin merkeziyetsiz konsorsiyumları ve verileri birleştirmek için bir ağ ile bağ kurmasıyla alakalı olduğu belirtiliyor.

Ancak Pyth Network, verileri doğrudan Jane Street ve Binance gibi hem kripto para piyasası hem de geleneksel finans kurumlarından almaktadır. Bu da Pyth’in daha hızlı olmasını sağlamaktadır.

Web sitesinde yer alan verilere göre Pyth, yüksek performans sunarken Oracle mekanizması sayesinde işlem ücretlerinin düşük olmasını ve gereksiz veri güncellemesi yapılmamasına imkan sağlar.

PYTH Coin’in kullanım alanları

Pyth, Merkeziyetsiz finans (DeFi) alanında borsalar ve lending (borç verme) protokolleri için gerçek zamanlı veri hizmeti sunmaktadır. Proje ayrıca blockchain tabanlı oyunlar ve NFT’ler için veri hizmeti sağlamaktadır.

PYTH coin nedir? PYTH coin’in geleceği

PYTH, Pyth Network’ün yerel tokenıdır. Token ağın yönetişiminde token sahiplerinin ağın geleceğini hakkında oy kullanabilmesi için tasarlanmıştır. PYTH sahipleri ayrıca ağın doğru ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla staking işlemleri gerçekleştirebilir.

PYTH Coin’in ağın ve data platformunun kullanımı ile birlikte artmasının muhtemel olduğu düşünülüyor. Yapılan açıklamaya göre coin ayrıca ağın ve ekosistemin büyümesi için de kullanılacak.

Kripto para, henüz yeni piyasaya sürülmüş olmasına rağmen yatırımcılar tarafından büyük ilgi görüyor. Daha 4 gün önce kripto para borsalarında listelenen PYTH, şimdiden CoinGecko’nun en değerli 100 kripto para birimi listelediği sıra içerisinde 63.lüğe geldi.

PYTH Coin neden yükseliyor

Toplam arzı 10 milyar olan PYTH’nin yalnızca 1,5 milyarlık kısmının piyasada olması yatırımcılar için tedirginlik yaratsa dahi coin 4 günde 0,28 dolar seviyelerinden %93’lük  performansla 0,541 dolara kadar yükseldi.

PYTH’nin yükselmesinin sebeplerinden biri olarak LINK’in piyasa değeri ile kıyaslanmasından ve kripto para piyasasında yaşanan yükseliş rallisinden kaynaklandığı düşünülüyor.

PYTH Coin hangi borsalarda var?

PYTH piyasaya sürüldüğü ilk günden bu yana birçok dev kripto para borsası tarafından listelendi. PYTH; merkezi borsalardan (CEX) OKX, Bitget, Bybit, KuCoin, Gate.io ve HTXde yer alıyor. Ayrıca altcoin, Binance’de vadeli işlemler piyasasında yer alıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!