Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Sanal Varlık Hizmet Sağlayıcılarına Lisans Vermeye Hazırlanıyor

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), dünyanın en büyük kripto şirketlerinden bazılarını ülkeye çekmek amacıyla ilk çeyreğin sonuna kadar sanal varlık hizmet sağlayıcıları için federal lisanslar vermeye hazırlanıyor. 

BNNBloomberg‘in 17 Şubat tarihli haberine göre bir hükümet yetkilisi BAE Menkul Kıymetler ve Emtia Kurumu’nun (SCA) ülkede sanal varlık hizmet sağlayıcılarının kurulmasına izin vermek için mevzuatta değişiklik yapmanın son aşamasında olduğunu söyledi.

Bir hükümet raporuna göre ülkenin finansal serbest bölgelerinin bazıları hali hazırda sanal varlık hizmet sağlayıcılarına izinler vermiş durumda bulunuyor. Rapora göre Dubai Çoklu Emtia Merkezi 22 lisansa, Abu Dabi Global Market 6 lisansa ve Dubai Silicon Oasis Authority ise en az bir lisansa sahip bulunurken çoğu Wall Street bankasının Orta Doğu merkezi olan Dubai Uluslararası Finans Merkezi‘nin sanal varlık hizmet sağlayıcılarına izin verdiği bir lisansı bulunmuyor.

Abu Dabi‘nin lisanslar için Paris merkezli Mali Eylem Görev Gücü‘nün en son rehberliğinin yanı sıra ABD, İngiltere ve Singapur’da uygulanan stratejileri dikkate aldığını söyleyen yetkili, bunun BAE’nin kripto endüstrisini nasıl kucakladığını yansıttığını belirtti.

Ülkenin gözetim için hibrit bir yaklaşım benimsediğini belirten yetkili, SCA‘nın merkez bankasından gelen girdilerle düzenlemeyi ele alacağını ve yerel finans merkezlerinin ise lisanslama konusunda kendi günlük prosedürlerini oluşturabileceğini söyledi.

BAE yetkilisi ayrıca hükümetin yüksek elektrik tüketimi ve bunun sonucunda oluşan çevresel etki nedeniyle dünya çapında bulunan çevreciler ve politikacılar tarafından dikkatle incelenen bir endüstri olan kripto madenciliği için bir ekosistem inşa etmek istediğini ve sektörün düzenleneceğini söyledi.

BAE, geçen yılın sonralarına doğru daha fazla işletmeyi ülkeye çekmek amacıyla sanal varlıklar üzerinde 14 kamu sektörü kurumu ve 16 özel sektör kurumunu içeren bir risk değerlendirmesi yayınlamıştı. Raporda, sanal varlık hizmet sağlayıcılarının yasadışı finansman için kullanılabileceğine dair riskin yüksek olduğuna ancak hükümetin doğrudan bir yasak yerine uygun düzenlemeler ile bu tehditleri azaltılabileceği belirtilmişti.

Ülke çapında getirilecek olan bir düzenlemenin BAE‘nin, Singapur ve Hong Kong gibi rakip finans merkezleri ile rekabetine yardımcı olacağı düşünülüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!