Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BIS Araştırması: Merkez Bankalarının Para Politikaları, Piyasa Fiyatlamalarını Olumsuz Etkiliyor

Bank of International Settlements (BIS) tarafından yapılan yeni araştırmaya göre, merkez bankalarının son dönemde izlediği genişleme politikaları, finansal piyasaların fonksiyonunu oldukça olumsuz bir şekilde etkiliyor.

Son 10 yılda, merkez bankalarının para basma miktarının çok arttığına vurgu yapılan araştırmada, bunun da piyasadaki fiyatlamaları alt üst ettiği ve bu alanda adeta piyasaların ‘fabrika ayarları’ ile oynadığı ifade edildi.

Bankaların bu alanda izlediği politikalar ile birlikte, son dönemde bonolar konusunda bir kıtlık ortaya çıktığı ve buna ek olarak bazı piyasalarda likiditenin de kaybolduğuna vurgu yapıldı. Buna ek olarak, bankaların rezervlerinde de büyük bir şişme göze çarpıyor.

BIS, bazı ürünlerin de eskiye kıyasla çok daha az trade edildiğine vurgu yaptı. Aynı zamanda, piyasaların bir dönem büyük aktörleri olan kurumların büyük bir kısmının ya operasyonlarını azalttığı ya da direkt olarak piyasaları terk ettiği de ifade edildi.

Kurum, bu durumun devam etmesi durumunda, piyasa algılarının daha da bozulacağını ve işlerin daha da kötüye gideceğine vurgu yaptı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment