Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BIS Ödeme Sistemi İlkelerinin Stablecoinlere Uyarlanabileceğini Açıkladı

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), ödeme sistemlerinin güvenli ve kesintisiz çalışmasını sağlamak için belirlenmiş temel ilkelerin, stablecoin sistemlerine de uygulanmasını öneriyor.

BIS bünyesindeki Ödemeler ve Piyasa Altyapıları Komitesi (CPMI) ile Uluslararası Menkul Kıymet Komisyonları Örgütü (IOSCO) tarafından çarşamba günü yayımlanan konsültasyon belgesinde, stablecoin sistemlerinin Finansal Piyasa Altyapılarına İlişkin Prensipler doğrultusunda nasıl değerlendirilebileceğine dair önerilerde bulunuldu.

Yapılan açıklamada, stablecoin sistemlerinde kullanılan transfer düzeneğinin bir finansal piyasa altyapısı (FPA) olarak değerlendirilebileceği belirtildi.

Avrupa Merkez Bankası stablecoin sistemlerini stablecoin sahiplerinin kendileri arasında değer transfer etmesine olanak tanıyan ödeme sistemleri olarak tanımlıyor.

CPMI ve IOSCO tarafından ortaya konan Finansal Piyasalar Altyapılarına İlişkin Prensipler; ödeme sistemleri, menkul kıymet mutabakat sistemleri, merkezi karşı taraflar, merkezi saklama kuruluşları ve veri depolama kuruluşları için uluslararası standartları belirler.

Belgede; sistemik önem arz eden stablecoin sistemlerinde FPA kapsamındaki yönetim, kapsamlı risk yönetimi için altyapı, mutabakatın nihailiği ve para mutabakatı ile ilgili standartların gözetilebileceği öne sürülüyor.

Sistemik öneme sahip finansal kuruluşlar; finansal sistem ile olan bağlantıları ve büyük yapıları nedeniyle, başarısız olduklarında finansal sistemin tamamında sorunlara yol açabilecek finansal kuruluşlardır. CPMI ve IOSCO, stablecoin sistemlerinin sistemik öneme sahip olup olmadığının ilgili yetkililerce belirlenebileceğini belirtiyor.

Stablecoin sistemlerinin; ne merkez bankası parası ne de özel para olarak sayılabilecek mutabakat varlıklarının kullanımını barındırabilecek olması, idare biçimi bakımından sahip olabileceği merkeziyetsizlik düzeyi gibi unsurlar sebebiyle mevcut finansal piyasa altyapılarından farklı olabileceği vurgulanıyor.

CPMI ve IOSCO, konsültasyon belgesinde sıralanan sorular hakkında görüş almak için çağrıda bulundu. Konuyla ilgili yorumlar, 1 Aralık 2021 tarihine kadar CPMI veya IOSCO sekreterliklerine gönderilebilecek.


Görsel: Uluslararası Ödemeler Bankası binası (görsel Koin Bülteni tarafından değiştirilmiştir)
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!