Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Altkoinlere Açılan Bir Kapı mı?

Coinbase’in araştırmalarına göre Bitcoin alan birçok yatırımcı zaman içerisinde alternatif kripto paralara geçiş yapmaya başlıyor.

Kripto para piyasasının toplam değeri şu anda 250-260 milyar dolar arasında seyrediyor ve bunun çok büyük bir kısmı Bitcoin’den geliyor. Öyle ki Coin360; Bitcoin’in anlık piyasa payının %67’den fazla olduğunu gösteriyor.

Bitcoin’in piyasa payı, Coin360

Hal böyleyken Bitcoin’in alternatif kripto paralardan bariz bir şekilde üstün olduğunu söylemek mümkün. Bitcoin’in piyasa hakimiyeti konusunda hiçbir rakibi yok. Fakat Coinbase’in araştırmalarına göre bu yatırımcıların her daim Bitcoin’i tercih ettikleri anlamına gelmiyor.

Bitcoin’in Hakimiyeti

Bitcoin günümüzde gerek fiyat, gerek piyasa değeri, gerek kullanıcı sayısı bakımından diğer her kripto parayı gölgede bırakıyor. Bunu Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, Litecoin gibi ağlarda yapılan günlük işlem sayılarına baktığımızda açık bir şekilde görebiliyoruz.

Bitcoin’in işlem sayısı bakımından diğer kripto paralara olan üstünlüğü, CoinMetrics

Coinbase’in araştırmalarına göre Bitcoin’in altkoinlere olan üstünlüğü daha farklı alanlarda da görebiliyoruz. Mesela Bitcoin ağındaki hash oranının diğer kripto paralara kıyasla çok daha dağınık, başka bir deyişle merkezsiz olduğunu söylemek mümkün. Bunun yanı sıra likidite konusunda da Bitcoin ile başa çıkabilecek başka bir kripto para bulunmuyor.

Bitcoin’in altkoinlerden üstün olduğu alanlara daha farklı örnekler de verilebilir. Fakat Coinbase’in yaptığı araştırmalar şunu gösteriyor: Yatırımcılar bir noktadan sonra Bitcoin’in diğer kripto paralardan üstün olup olmamasını umursamıyorlar.

Altkoinlere Yöneliyorlar

Coinbase araştırmacıları yatırımcıların geçtiğimiz son birkaç yıl içerisinde sergiledikleri davranışları incelediler. Bu araştırmada özellikle yatırımcıların borsaya kayıt yaptırdıktan sonra ilk önce hangi kripto parayı satın aldıkları, bu kripto parayı aldıktan sonra hangi koinlere yöneldikleri vs. değerlendirildi.

Tahmin edilebileceği üzere yatırımcıların çok büyük bir kısmı Coinbase’teki ilk işlemlerini Bitcoin ile yapıyorlar. Bitcoin’in altkoinlerle arasındaki fark 2017’de biraz olsun kapanmışsa da bu fark 2018-2019 yıllarında yeniden açıldı. Bu pek şaşırtıcı değil çünkü Bitcoin’in piyasaya hakim olduğunu zaten biliyoruz. İlginç olan şey yatırımcıların bir kez Bitcoin aldıktan sonra genelde daha farklı koinlere yönelmeye başlamaları.

Coinbase’in araştırmalarına göre borsada en az 5 farklı işlem yapan yatırımcıların %60’ı ilk işlemini Bitcoin ile yapıyor. Fakat bu yatırımcıların %76’sı sonraki işlemlerinde Bitcoin’i kullanmıyor. Bu yatırımcılar Bitcoin yerine altkoinlere yönelmeye başlıyorlar.

İlk işlemini Bitcoin ile yapan yatırımcıların sadece %24’ü Bitcoin’den başka bir kripto paraya geçiş yapmıyor, Coinbase

Bu araştırmalar birkaç farklı şekilde yorumlanabilir: Yatırımcılar Bitcoin’den daha iyi koinler olduğunu düşünüyor olabilirler, Bitcoin’den daha farklı bir koine yatırım yapıp daha fazla kazanç sağlayacaklarını düşünüyor olabilirler, Bitcoin tutmaktan sıkılmış olabilirler vs. Fakat Coinbase bunu şu şekilde yorumluyor: Bitcoin altkoinleri birçok yönden bastırıyor olsa da aslında bir yandan bu altkoinlerin gelişmesine, büyümesine aracılık ediyor. Çünkü yatırımcılar kripto para piyasasına girdiklerinde doğrudan altkoin almıyor, önce Bitcoin ile tanışıyorlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment