Bitcoin Aylardır İlk Kez Üstüne Çıktı: Geçmişte 8 Kez Görülmüştü!
Bitcoin fiyatındaki dalgalanma Fed kararı yaklaşırken analistlerin yıl sonu rallisine dair temkinli yorumlar yapmasına yol açtı.
Yeni haftada kripto piyasasında hareketlilik artarken Bitcoin (BTC) kısa süreliğine 94 bin dolar seviyesinin üzerine çıktı ancak Asya işlemlerinde yeniden 92 bin 500 dolar bandına geriledi. Fed kararının açıklanacağı güne girilirken piyasadaki oynaklık yükseldi ve analistlerin yıl sonu rallisine dair değerlendirmeleri dikkat çekti.
Piyasa katılımcıları, Aralık ayı boyunca görülen dalgalı seyrin en kritik aşamasına girildiğini düşünüyor. Fed Başkanı Jerome Powell’ın yılın son basın toplantısında vereceği mesajların hem kripto para piyasası hem de hisseler üzerinde belirleyici olması bekleniyor. Bitcoin’in 86 bin ile 94 bin dolar arasındaki geniş bantta sıkışması da bu belirsizliğin bir yansıması olarak öne çıkıyor.
Altcoinlerde ise karışık bir tablo oluştu. Ether (ETH) yüzde 7 yükselerek 3 bin 320 dolar civarına ulaşırken Solana (SOL) ve dogecoin (DOGE) yüzde 5 artış gösterdi. Günün en güçlü performansı Cardano (ADA) tarafındaydı ve token yüzde 8,5’lik artışla öne çıktı. Asya sabah saatlerinde gerçekleşen kâr alımları sonrası tüm majör varlıklar yüzde 1 ila 2 arası geri çekildi.
Analistler Noel rallisine ihtiyatlı yaklaşıyor
Piyasanın yönüne ilişkin görüşler ayrışıyor. CF Benchmarks analisti Mark Pilipczuk, Bitcoin’in son hamlesini “klasik bir volatilite sıçraması” olarak tanımladı ve gerçekleşmiş volatilitenin uzun süre sonra ilk kez örtük volatilitenin üzerine çıktığını vurguladı. Pilipczuk, geçmişte bu kesişimin sekiz kez görüldüğünü ve bunların altısında piyasada dip oluşumunun başladığını belirtti.
Bitget CEO’su Gracy Chen ise kriptonun hisse senetlerine kıyasla daha kırılgan kaldığını ifade etti. Chen, Bitcoin’in geniş bant içinde dalgalanmasının “piyasanın güçlü bir yön bulmakta zorlandığını” gösterdiğini söyledi. Santiment tarafından paylaşılan zincir üstü duygu verileri de bu görüşü destekliyor. Platforma göre yükseliş sırasında perakende yatırımcıların FOMO eğilimi arttı ancak fiyatın yeniden 93 bin doların altına düşmesi bu iyimserliği hızla soğuttu.
Global piyasalarda da karışık bir görünüm hakim. Çin’de enflasyonun yükselmesi ek teşvik beklentilerini azaltırken Japonya, Güney Kore ve Tayvan borsalarında sınırlı hareketler görüldü. Gümüşün rekor seviyelere tırmanması ve dolar endeksindeki yatay seyir ise yatırımcıların genel olarak temkinli pozisyon aldığına işaret etti.
Bitcoin’in Noel rallisini sürdürmesi için 94 bin ile 96 bin dolar bandını yeniden kazanması gerektiği belirtiliyor. Analistler, Powell’ın açıklamalarının bu bölgenin aşılmasında kritik rol oynayacağını, aksi takdirde fiyatın yeniden orta 80 bin dolarlar seviyesine yönelme riskinin bulunduğunu düşünüyor.