Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin “Dijital Altın” Olma Özelliğini Yitiriyor

Bitcoin bazı uzmanlar tarafından altının dijital versiyonu, kısaca dijital altın olarak görülüyor. Bunun sebebi ise insanların piyasanın belirsiz olduğu, düşmeye başladığı dönemlerde Bitcoin’e sığınabiliyor olmaları.

Bitcoin fiyatı genelde S&P500 grafiğiyle negatif korelasyon gösteriyordu. Dolayısıyla insanlar piyasada para kaybetmekten korktuklarında Bitcoin alıyor, piyasa harekete geçtiğinde ise paralarını Bitcoin’den çekiyorlardı. Ancak bu durum değişmeye başladı.

Korelasyonda Değişiklik

Bitcoin ve S&P500 arasındaki korelasyon zaman zaman negatif 20’ye, 30’a kadar ulaşıyordu. Bu da Bitcoin’in tam anlamıyla bir dijital altın olduğu görüşünü destekliyordu.

Digital Assets Data’ya göre ise Bitcoin’in bu dijital altın olma özelliği yavaş yavaş değişmeye başladı. Çünkü Bitcoin’in S&P500 ile olan korelasyonu geçtiğimiz son birkaç hafta içerisinde ciddi bir değişim göstermeye başladı.

Yukarıdaki grafikte de görülebileceği üzere Bitcoin ve S&P500 arasındaki korelasyon, negatif yüzde 35 seviyesinden yüzde 10 seviyesine kadar gelmiş durumda. Bu aslında Bitcoin’in artık S&P500’ün tam tersi yönünde hareket etmediğini gösteriyor. Digital Assets Data analistlerinden Kevin Kaltenbacher, bu durum hakkında şu yorumu yapıyor:

Bitcoin ve S&P500 arasındaki negatif korelasyon, Bitcoin’in olası bir ekonomik krizde güvenli liman işlevi göreceği, Bitcoin’in dijital altın olduğu görüşünü destekliyordu. Son zamanlarda yaşanan gelişmeler ise bu görüşün tam zıttını yansıtıyor.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment