Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Fiyatı Halvingden Sonra Düşüşe Geçebilir

Bitcoin’in mayıs ortasında bir halving yaşaması ve böylece ağdaki blok ödüllerinin yarı yarıya azaltılması bekleniyor. Bu gelişmenin Bitcoin’i nasıl etkileyeceğiyle ilgili kesin bir yorum yapmak pek mümkün değil. Fakat Coin Metrics’in araştırmalarına göre fiyatın halving sonrasında düşüşe geçmesi gayet mümkün.

Neden?

Coin Metrics’in yayınladığı araştırmaya göre bunun aslında gayet basit bir açıklaması var: Bitcoin madencileri. Madenciler halving ile birlikte artık ödül olarak 12.5 BTC değil 6.25 BTC alacaklar. Bu Bitcoin için ciddi sorunlara yol açabilir. Çünkü madenciler, para kaybetmeye başladıkları zaman madencilik yapmayı bırakıyorlar.

Bunun bir örneğini geçtiğimiz ay canlı canlı yaşadık. Hatırlayacaksınız, Bitcoin fiyatı 13 Mart tarihinde 4 bin dolara kadar düşmüştü. Fiyattaki bu düşüş yüzünden Bitcoin’in hash oranı da hızla düşmeye başladı, yani birçok madencilik cihazının fişi çekildi. Geçen ay yaşanan bu olay aslında ‘madenciler, daha az gelir elde etmeye başlarlarsa çalışmayı bırakırlar’ tezinin doğruluğunu kanıtlar nitelikteydi. Coin Metrics buna benzer bir durumun halving sonrasında da yaşanabileceğini belirtiyor.

Coin Metrics’in böyle bir fikri savunuyor olmasının üç farklı sebebi var. Daha doğrusu, Coin Metrics bu fikrini üç farklı şeye dayandırıyor. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Madencilerin birer ticari işletme gibi çalışmaları ve olabildiğince fazla kar etmeye çalışmaları
  • Madencilere belli miktarda ödül dağıtılıyor olması ve madenciler arasındaki rekabetin kızışması
  • Madencilerin kripto parayla para kazanıp, itibari parayla para harcıyor olmaları

Satış Baskısı

 

Coin Metrics’in de belirttiği gibi madenciliğin masraflı bir iş olduğunu ve madenciler arasındaki rekabetin kızıştığını unutmamak gerekiyor. Madenciler ödül olarak topladıkları Bitcoinleri kendi masraflarını karşılayabilmek için satıyor ve dolara (veya başka bir itibari paraya) dönüştürüyorlar. Coin Metrics’in deyimiyle madenciler bu yüzden Bitcoin’in üstünde “sürekli olarak bir satış baskısı” oluşturuyorlar.

Eğer madenciler halving yüzünden para kazanamayacaklarını anlar ve ellerindeki Bitcoinleri toplu bir şekilde satmaya başlarsa bu Bitcoin üstündeki satış baskısının da artmasına yol açar. Bu arada madencilerin oluşturduğu satış baskısını da hafife almamak gerekiyor.

Coin Metrics bu noktada 2019’dan örnek veriyor. Bitcoin madencileri 2019’da toplamda 5.5 milyar dolar gelir elde ettiler. Bitcoin’in 2019’daki yıllık ticaret hacmi elbette bundan çok daha fazlaydı. Dolayısıyla madencilerin kazandıkları para, ticaret hacmiyle kıyaslandığında devede kulak gibi görünebilir. Fakat bu noktada, madencilerin bu 5.5 milyar dolarlık BTC’yi sattıklarını ve karşılığında dolar (veya başka bir itibari para) aldıklarını unutmamak lazım. Madenciler bu dolarları yeniden Bitcoin almak için kullanmıyorlar. Yani bir madenci elindeki BTC’yi sattıktan sonra bir daha piyasaya girmiyor.

Coin Metrics daha sonra bu sayıları Coinbase’teki sayılarla birleştiriyor. Bitcoin kullanıcıları Coinbase’e toplamda hemen hemen 1 milyon adet BTC yatırıyorlar. Bu BTC’lerin toplam fiyatı  7.2 milyar dolardan biraz fazlasına denk geliyor. Yani eğer Bitcoin madencileri halving yüzünden toplu bir satış yaparlarsa, neredeyse her bir Coinbase kullanıcısı elindeki Bitcoin’i satıyormuş gibi olacak.

Madencilerin toplam geliri, Coin Metrics

Madenciler halving yüzünden büyük ihtimalle 2019’daki kadar fazla gelir elde edemeyecekler. Madencilerin bu yılki gelirinin 4 milyardan az olması bile mümkün. Fakat bu kadar yüklü miktarda BTC’nin bile kısa bir zaman dilimi içerisinde satılması, Bitcoin fiyatına ağır bir darbe vurabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment