Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Fiyatı VIX Endeksinden Etkileniyor mu?

Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, korku endeksi olarak da bilinen VIX endeksi ve Bitcoin hakkında bir makale yayınladı. Makalede, korku endeksinin Bitcoin ve Borsa İstanbul’da listelenen en büyük 100 hisseyi inceleyen BİST100 endeksi ile ilişkisi incelendi. 

Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, Bitcoin ve VIX endeksi arasındaki bağlantıyı gözler önüne sermek için bir makale yayınladı. Mert Baran Tuncel ve Samet Gürsoy tarafından kaleme alınan “Korku Endeksi (VIX), Bitcoin Fiyatları ve BİST100 Endeksi Arasındaki Nedensellik İlişkisi Üzerine Ampirik Bir Uygulama” isimli makalede, BTC ve VIX endeksi arasındaki ilişki ele alındı. Araştırmada, Ağustos 2010 ve Ocak 2020 tarihleri arasındaki veriler kullanıldı ve neredeyse 10 yıllık bu süreç baz alınarak inceleme yapıldı.

VIX endeksi nedir? 

Başta Amerikalı yatırımcılar olmak üzere dünya genelinde takip edilen VIX endeksi, piyasada oluşan risk algısının seviyesini ölçmek için kullanılmaktadır. Endeks, 1993 yılında Chicago Board of Trade (CBOT) tarafından oluşturuldu. VIX endeksi, piyasalardaki korkunun bir ölçütü olarak da görülmesinden dolayı korku endeksi ismini de aldı. Korku endeksi uzmanlar tarafından, özellikle borsalarda alım satım işleri çerçevesinde oldukça yol gösterici olarak tanımlanmaktadır.

VIX endeksi ile Bitcoin arasındaki bağlantı

VIX endeksi ve Bitcoin arasındaki ilişkiyi anlamak için Toda-Yamamoto nedensellik testinden yararlanıldığının belirtildiği makalede, ikili arasında bir nedensellik ilişkisine rastlanmadığı açıklandı. Yani, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi’nin yaptığı hesaplamalara göre, BTC fiyatı ile VIX endeksi arasında bir bağlantı bulunmuyor.

Hesaplamalar yapılırken hem BTC hem de VIX endeksi için ikili test yapıldığı ve hem bağımlı hem bağımsız değişkenlerin bulunduğu birden fazla denklem incelendiği açıklandı. Yapılan detaylı araştırma sonucunda, ne Bitcoin’den VIX endeksine ne de VIX endeksinden Bitcoin’e bir bağlantı olduğu gözlemlendi.

BİST100 yatırımcıları korku endeksinden etkileniyor

Korku endeksi olarak da bilinen VIX endeksinin Bitcoin fiyatı ile bir ilişkisi olmadığı saptansa da, araştırma sonucunda bir başka veriye de ulaşıldı. Makalede yine Toda-Yamamoto nedensellik testinden yararlanılarak elde edilen sonuçlara göre korku endeksi ile BİST100 Endeksi arasında bir nedensellik ilişkisi olduğu açıklandı.

BİST100 Endeksi; Borsa İstanbul’da işlem görmekte olan, işlem hacmi ve piyasa değeri açısından en büyük 100 hissenin performansını ölçmek için kullanılan bir gösterge olarak biliniyor. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi makalesine göre, BTC fiyatı VIX endeksinden etkilenmezken; BİST100 yatırımcıları korku endeksinden etkileniyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!