Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin İçin Beklenen Bakkt Platformu, Neden Bu Kadar Önemli?

Bitcoin, bir çok kişiye göre 2019 yılında tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmayı başaracak ve bunun bir çok ‘olası’ sebebi var. Dünyanın en büyük ikinci menkul kıymet borsası NYSE’nin üst kuruluşu ICE tarafından işletilen Bakkt, son zamanlarda en çok konuşulan konulardan birisi haline geldi. Şimdilik Bitcoin odaklı vadeli işlem sözleşmesi piyasaya süreceğini duyuran Bakkt, söz konusu duyurudan beri gerçek anlamda heyecanla beklenmekte.

Bugün içerisinde, regülatörlerden onay alma konusunda oldukça yakın olduğu haberleri ile gündeme gelen Bakkt platformu ve platformun sunacağı Bitcoin vadelileri, gerçekten de beklenildiği kadar önemli mi?

Bitcoin’in 2017 Yılındaki Yükselişinin Mimarları, Artık Yetersiz Kalıyor

Hali hazırda CME ve CBOE tarafından da sunulan Bitcoin vadelileri, 2017 yılında dolaylı yoldan boğayı getirmiş ve BTC’yi 20.000 dolar çıkarmış olsa da, Bakkt’ın benzer ürünü piyasaya sürecek olmasına rağmen bunu önemli yapan birden fazla sebep mevcut.

Bakkt CEO’su Kelly Loeffler, geçtiğimiz tarihlerde yaptığı bir açıklamada, ‘cash settled’ veya nakdi uzlaşma odaklı Bitcoin vadelilerinin de avantajlara sahip olduğunu, ancak Bakkt tarafından piyasaya sürülecek olan fiziki Bitcoin vadelilerinin, özellikle alt yapıyı güçlendirme konusunda gerekli bir araç olduğunu ifade etmişti.

Kripto para dünyasında adından çokça söz ettiren ve yaptığı tutarlı açıklamalarla gündeme gelen Jake Chervinsky’e göre, Bakkt’ın önemli olmasının sebepleri birden fazla.


Bakkt’ın kurumlar, traderlar ve yatırımcılar için dijital varlıkları alıp satma, depolama ve harcama konusunda tamamen yeni bir platform olduğuna vurgu yapan Chervisnky, söz konusu platformun bir günlük, fiziki Bitcoin vadeli işlem sözleşmesi sunacağını vurguladı. Yani temelde Bakkt’ın sunacağı vadeliler karşılığında, gerçekten de ertesi gün bir Bitcoin elde edeceksiniz.

Bakkt’ın En Büyük Avantajı, Kurumsallık

Bakkt’ın en heyecan verici özelliklerinden birisinin, arkasındaki Intercontinental Exchange (ICE) olduğuna değinen Jake, firmanın şimdiden projesine Microsoft, Starbucks ve BCG gibi önde gelen firmaları çektiğini belirtti. Finansal dünyada adını kanıtlamış bir platform olan ICE’nin kripto para sektörüne girişi, bir çok kurumsal yatırımcı için, kripto para sektörüne karşı olan korkularından daha güçlü bir motivasyon kaynağı olabilir.

ICE gibi bir kuruma güvenen geleneksel finans kurumları, geçtiğimiz sene bireysel yatırımcı ile gerçekleşen FOMO’yu, bu sefer kurumsal yatırımcı ile gerçeğe dönüştürebilir ve BTC yeni bir rekora bile imza atabilir.

Bitcoin Miktarı Azalabilir ve Fiyat Artış Yaşayabilir

Bunun yanı sıra Bakkt platformunun ‘gerçek’ Bitcoin depolayacağı ve sunacağı da önemli bir faktör olarak öne çıkmakta. Bu da teknik olarak kurumsal sermayenin gerçek Bitcoin almak için piyasaya akacağını, ve bu sayede hem piyasadaki BTC miktarı azalırken, hem de fiyatın yükseleceğini garanti altına almış oluyor. Zaten kısıtlı sayıdaki Bitcoin miktarı, kurumsal yatırımcıdan gelen ilgi ile iyice azalabilir ve treni kaçırmak istemeyen yatırımcılar, akın akın BTC almaya başlayabilir.

CME ve CBOE ise nakdi uzlaşma tabanlı Bitcoin vadeli sözleşmelerini sunuyor ve bunun BTC arzı üzerinde pek bir etkisi olmuyor.

Bir çok yatırımcı Bakkt’ın adını belki yüzlerce duymuş olsa da, bunların çok azı platformun toplamda iki aşama ile piyasaya çıkacağını bilmiyor. İlki,  12 aralık olarak belirlenmiş ve daha sonra 2019 yılına ertelenmiş olan ünlü Bitcoin vadelilerinin piyasaya sürülmesi aşaması iken, ikinci aşama şu an herkes için sürpriz olma özelliğine sahip.

İkinci Aşama Gizemini Koruyor

Bakkt’ın platformu göz önüne alındığında, bir Bitcoin vadelisi bir Bitcoin’ eşit olduğu için, bunun ticari harcama veya bireysel kullanıcı için pek kullanışlı olduğu söylenemez. Söz konusu yapı temel olarak kurumsal yatırımcıyı hesaplamakta. İkinci aşamanın hala sır olarak saklandığı da düşünülürse, bunun özellikle ticari ve günlük kullanım odaklı, bireysel kullanıcıyı çekmeyi amaçlayan bir süreç olacağı tahmin edilebilir.

İlk açıklama yapıldığında Starbucks’tan BTC ile kahve alınabileceği spekülasyonlarının da yayılmasına neden olan Bakkt, belki de gerçekten ikinci aşama olarak Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin bu gibi kullanımlarını insanlara sunacak.

Bu kadar özellik bir araya gelince, Bakkt’ın Bitcoin vadelilerinin çok beklenen Bitcoin ETF”si kadar öneme sahip olması doğal karşılanmakta. Ancak yine de, Caitlin Long gibi bazı uzmanlar, Bakkt’ın piyasaya çıkışı hakkında çeşitli endişelere sahip.

Caitlin Long, Bakkt’ın Bitcoin’i zararlı bir yoldan finanse edebileceğini belirtmiş ve buna karşı dikkatli olmakla beraber, bütün onaylar tamamlanmadan ‘paçaların sıyrılmaması’ gerektiğini vurgulamıştı.  Bunun üzerine açıklama yapan Bakkt CEO’su ise, platformun hiçbir şekilde kaldıraç, karıştırma veya rehypothecation kullanmayacağının garantisini sunmuştu.

Rehypothecation ise, temel olarak teminat verdiğiniz ya da teminat verdiğiniz kişi ya da kurumun – çoğunlukla menkul kıymetler için kullanılmakta – para ödediğiniz teminatı  ya da kendi teminatını kullanarak bunu  paraya çevirmesi veya bununla para ödünç alması olarak bilinmekte.

Görünüşe göre 2019 yılı, gerçekten de oldukça dalgalı ve heyecanlı bir yıl olacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment