Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin İçin Merkezilik Endişesi Yine Gündemde: Yüzde 47’nin Arkasında Kim Var?

Bitcoin (BTC) blokzinciri ciddi bir tekelleşme riskiyle karşı karşıya olabilir.

Geçtiğimiz yıllarda birçok kez gündeme taşınan “Bitcoin merkezileşiyor” problemi bir kez daha tartışmaların merkezinde yer aldı.

Mempool geliştiricisi “mononautical” tarafından aktarılan verilerde, tek bir saklayıcının (custodian) en az 9 havuzun Coinbase adreslerini kontrol ettiğine yer verildi. Bunun da toplam Bitcoin hashrate’inin %47’si anlamına geldiği ifade edildi:

Artık tek bir saklayıcı, toplam hashrate’in %47’sini temsil eden en az 9 havuzun coinbase adreslerini kontrol ediyor.

Söz konusu adreslerin Bitcoin madencilik cihazı üreticisi Bitmain’e bağlı madencilik şirketi Antpool’a ait olabileceğine işaret eden uzman, durumun ciddi bir tekelleşme tehlikesini beraberinde getirdiğini vurguladı.

Bitcoin’de tekelleşme riskleri

Hashrate Bitcoin ağında yeni blokları oluşturmak ve işlemleri doğrulamak için gereken hesaplama gücü miktarını temsil etmektedir.

AntPool hashrate’inin çoğunluğunu kontrol ederek, ağı yeniden düzenleme veya çift harcama gibi saldırılar gerçekleştirme yeteneğine sahip olabilir. Bu potansiyel tehdidin, Bitcoin’in güvenliğini ve istikrarını tehlikeye atabileceği düşünülmektedir.

Ek olarak AntPool, elde ettiği hashrate oranı sayesinde hangi işlemlerin işleneceğine ve hangilerinin reddedileceğine karar verme gücüne sahip olabilir. Bu durum, ağın sansürlenmesine ve belirli işlemlerin yasaklanmasına yol açabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!