Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Madencileri Ayakta Durmakta Zorlanıyor: Bir Rekor Daha Kırıldı

Bitcoin ağında madencilik zorluğu, Salı günü yüzde 3,9 artış göstererek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Mempool verilerine göre 866.880 blok yüksekliğinde yapılan bu zorluk güncellemesi, zorluğu 95,7 trilyona çıkardı ve Eylül ayında belirlenen 92,7 trilyonluk önceki zirveyi aştı.

Bitcoin madencilik zorluğu, her 2.016 blokta bir, yani yaklaşık iki haftada bir otomatik olarak ayarlanır ve ortalama her 10 dakikada bir yeni bir blok bulunmasını sağlar.

Salı günkü zorluk güncellemesinden önce Bitcoin blokları, 9 dakika 37 saniyede bulunuyordu. Zorluğun artması, madencilerin bir sonraki bloğu bulmak için daha fazla hesaplama gücü ve enerji harcaması gerektiği anlamına geliyor.

Bitcoin ağı hash oranında rekor kırdı

Pazartesi günü, Bitcoin’in hash oranı, yani ağda madencilerin kullandığı toplam hesaplama gücü, yedi günlük hareketli ortalama ile 723,6 EH/s’ye ulaşarak yeni bir rekor kırdı. Bu, ağın ilk kez 700 EH/s seviyesini aşması anlamına geliyor.

Bitcoin’in 20 Nisan’daki dördüncü halving etkinliğinin ardından, madenciler yarı yarıya azalan blok ödülleri nedeniyle kısa süreli bir düşüş yaşasa da, Haziran’da dip gören hash oranı sonrasında toparlandı.

Halving sonrası madenci gelirleri, etkinlik günündeki 72,4 milyon dolar seviyesinden 25-35 milyon dolar aralığına gerileyerek, verimsiz madencilerin piyasadan çıkmasına neden oldu. Hash fiyatı, Eylül ayında 0,04 dolar ile tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi ancak daha sonra 0,048 dolar seviyesine hafif bir toparlanma gösterdi. Hash fiyatı, madencilerin belirli bir miktar hash gücü ile bir gün içinde ne kadar kazanç elde edebileceğini ifade eder.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!