Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Madencilerinin Yeni Gözdesi: Teksas Eyaleti

Dünya’nın dört bir yanında aktif olarak çalışan Bitcoin madencileri son zamanlarda ABD’deki Teksas eyaletine akın etmeye başladılar. Bazı uzmanlara göre Teksas önümüzdeki birkaç yıl içerisinde yeni bir madencilik merkezi haline gelebilir.

Gerekli Ortam

Bitcoin madencileri günümüzde çeşitli ekipmanları kullanarak karmaşık matematiksel problemler çözüyor, bu sayede BTC ağını ayakta tutuyorlar. Günümüzde Bitcoin işlemlerinin sorunsuz bir şekilde yapılabilmesi tamamen bu madencilere bağlı.

Bu madenciler bu işi elbette hobi olarak yapmıyorlar. Madenciler çözdükleri problemler sayesinde Bitcoin bloğu kazıyor, kazdıkları bu bloklardan da 12.5 BTC’lik bir ödül alıyorlar. Bu bloklar kazıldıkça hem madencilerin cebine para giriyor hem de Bitcoin ağındaki işlemler sorunsuz bir şekilde tamamlanıyor.

Günümüzde Bitcoin madencisi olmak pek kolay değil. Madenci olup para kazanabilmek için öncelikle oldukça güçlü ekipmanlar almak (Antminer gibi) gerekiyor. Bu ekipmanların maliyeti bir yana, bu ekipmanlar yüzünden gelecek elektrik faturasını da düşünmek gerekiyor.

Birçok Bitcoin madencisi kar payını olabildiğince artırabilmek için elektriğin ucuz olduğu ülkelere göç etmeyi tercih ediyor. Bu yüzden özellikle Gürcistan, Çin gibi ülkelerdeki madenci sayısının çok fazla olduğunu görüyoruz.

Teksas’a Göç

Şu anda madencilik dendiği zaman akla gelen ilk şirket Bitmain’dir. Çin merkezli olan bu şirket günümüzde madencilik sektörünü adeta domine ediyor.

Bitmain bundan bir süre önce Teksas’ta aktif bir şekilde faaliyet göstermeye başladı. Ekim 2019’da Rockdale’de 50 MW’lik bir tesis açan şirket, buranın kapasitesinin zamanla 300 MW’ye çıkacağını belirtiyor.

Bunun yanı sıra Northern Data adlı bir Alman şirketi de Teksas’a geçiş yapmayı planlıyor. Hatta şirketin amacı Rockdale’de dünyanın en büyük madencilik tesisini kurmak. Şirket bu tesiste madencilik yapmak için 1 gigawatt elektrik harcamayı planlıyor.

Ayrıca Layer1 Technologies de bundan birkaç hafta önce Teksas’ın batısındaki tesisini aktif olarak kullanmaya başladı.

Teksas’ta tesis kurmayı planlayan bu ve bunun gibi birçok madencilik şirketi bulunuyor. Peki içerisinde Bitmain gibi isimlerin bile yer aldığı bu şirketler neden Teksas’la bu kadar ilgileniyorlar?

Teksas’ın Cazibesi

Teksas günümüzde ucuz elektriğiyle birçok madencinin dikkatini çekiyor. Teksas’ta elektriğin bu kadar ucuz olmasının başlıca sebebi hem eyaletteki doğalgaz bolluğu hem de rüzgar enerjisi kullanımı.

Teksas şu anda ABD’deki eyaletler arasında en büyük rüzgar enerjisi üreticisi olarak gösteriliyor. Teksas bu konuda diğer eyaletlerden o kadar yukarıda ki listenin ikinci, üçüncü ve dördüncü sırasındaki eyaletler bir araya gelseler bile Teksas kadar enerji üretemiyorlar. Eğer Teksas ABD’ye bağlı bir eyalet değil de bağımsız bir ülke olsaydı dünyanın en büyük beşinci rüzgar enerjisi üreticisi olurdu.

Teksas’ın diğer eyaletlere kıyasla üstünlüğü

Vibrant Clean Energy’nin analistlerinden Joshua Rhodes, “Teksas’ın genel olarak çok rüzgarlı” bir bölge olduğunu ve bu yüzden rüzgar enerjisi konusunda diğer eyaletlerden üstün olduğunu söylüyor. Fakat Teksas’ı rüzgar enerjisi konusunda bu kadar üstün kılan şey sadece bölgenin rüzgarlı olması değil. Teksas’taki politikacılar genel olarak enerji üreticilerine yasal bağlamda ciddi kolaylıklar sunuyorlar.

Teksas henüz enerji sektörünü yasal olarak düzenlemek için bir adım atmadı. MIT Technology Review tarafından aktarılan bilgilere göre şu anda ABD’nin birçok eyaletinde enerji üretimi tek bir kuruluşun kontrolü altında. Fakat bu durum Teksas için geçerli değil. Eyaletteki yasalar diğer eyaletlere kıyasla çok daha esnek olduğu için Teksas’ta bir enerji tesisi açmak çok daha kolay.

Madencileri Nasıl Etkiliyor?

Teksas rüzgar enerjisi konusunda diğer pek çok eyaletten ve hatta ülkeden üstün durumda. Ayrıca eyaletteki yasalar da enerji üreticilerine kolaylık sağlıyor. Peki ama tüm bunların Bitcoin madencileriyle ne gibi bir alakası var?

Layer1 Technologies CEO’su Alexander Liegl, Fortune’a verdiği demeçlerde “şu anda dünyada en ucuz elektriğin Teksas’ta olduğunu” söyledi. Bitcoin madencilerinin Teksas ile bu kadar ilgileniyor olmalarının sebebi de bu. Peki Teksas’ta elektrik neden bu kadar ucuz?

Öncelikle Teksas’taki rüzgar türbinlerinin nerede olduğunu bilmek gerekiyor. Şu anda ABD Rüzgar Türbini Veritabanı’nın haritasına göre eyaletteki türbinlerin çok büyük bir kısmı Teksas’ın batısına kurulmuş durumda.

Şu anda Teksas’taki enerji üreticilerinin ciddi bir sorunu var: Eyaletin batı tarafında üretilen enerji, eyalet sınırları içerisindeki enerji nakil hatlarıyla Teksas’ın çeşitli bölgelerine iletiliyor. Burada herhangi bir sorun yok. Fakat Teksas’ta o kadar çok rüzgar enerjisi üretiliyor ki bu nakil hatları bazen yetersiz kalabiliyor. Teksas’taki enerji şirketleri bu yüzden ürettikleri fazladan elektriği alacak müşteri arıyor, bulduklarında da ucuz bir fiyat çekiyorlar.

Teksas’ta elektriğin ucuz olmasının başka bir sebebi daha var. Buradaki şirketler (ister Bitcoin madencisi olsun ister başka bir şirket) doğrudan elektrik üreticileriyle anlaşıp onlarla sözleşme imzalayabiliyorlar. Yani herhangi bir aracıyla görüşmek zorunda kalmıyorlar ki bu da sözleşmelerin çok daha ekonomik olmasını sağlıyor.

Kötü Yanı Ne?

Teksas’ta her şey kulağa iyi, hoş, güzel geliyor. Fakat Teksas’ın da kendince bazı dezavantajları var. Bunların başında da iklim geliyor.

Bitcoin madencilerinin şu anda en çok ihtiyaç duydukları şeylerden biri ekipmanların fazla ısınmayacağı, kısmen serin bir ortam. Teksas bu kritere uyum sağlamıyor. Oldukça sıcak bir iklime sahip olan Teksas şu anda Bitcoin madencileri için ciddi zorluklar çıkarıyor.  Bu pek şaşırtıcı değil çünkü Teksas’ta hava sıcaklığı bazı bölgelerde 45 derecenin üstüne çıkabiliyorLiegl’in açıklamalarına göre eğer Layer1 Teksas’ta hava soğutmalı maden ekipmanı kullanıyor olsa bu cihazlar sıcaktan yanarlardı. Şirket bu yüzden sıvı soğutmalı cihazları tercih ediyor.

Teksas’ın iklimi Bitcoin madencilerini epey zorluyor olsa da Teksas’ta madencilik yapmak genel olarak avantajlı gibi görünüyor. Bu yüzden Bitmain gibi madencilik devleri bir yandan Çin’deki faaliyetlerini sürdürürken bir yandan da Teksas’a geçiş yapıyorlar. Eğer Teksas’ta duyulan bu ilgi bir süre daha devam ederse Teksas’ın gerçekten yeni bir madencilik merkezi haline geldiğini görebiliriz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment