Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Madencilik Haritasında Kartlar Yeniden Dağıtıldı

Cambridge Üniversitesine bağlı Cambridge Alternatif Finans Merkezi tarafından perşembe günü paylaşılan verilere göre 2019’da Bitcoin ağındaki toplam hash oranının %75,5’ine ev sahipliği yapan Çin, Nisan 2021 itibarıyla %46,04’lük pay sahibi.

CBECI tarafından derlenen veriler, Çin’in Bitcoin madencilik sektöründe oynadığı rolün merkezi hükümetin madenciliğe getirdiği engellemelerden bile önce zayıflamaya başladığını ortaya çıkardı. Bitcoin blockchainindeki hash oranının %64,8’i Nisan 2020’de Çin’de konumlanırken, bu oran Nisan 2021’de %46,04 oldu.

Çin’in sektördeki payı küçülürken, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki madencilerin atağa kalktığı gözlemlendi. ABD, Eylül 2019’da madencilik sektöründe %4,1’lik bir paya sahipken Nisan 2021 itibarıyla Bitcoin’in hash oranının %16,8’ine ev sahipliği yapıyor.

Bu iki ülkenin ardından Kazakistan (%8,2), Rusya (%6,8) ve İran (%4,6), Bitcoin madenciliğinin merkezleri arasında yer alıyor. Türkiye’nin Bitcoin’in toplam hash oranına olan katkısı, %0,04 olarak açıklandı.

Çin’in Sichuan, İç Moğolistan, Xinjiang gibi madenciliğin merkezi sayılan bölgeleri, mayısın ikinci yarısından sonra madenciliğe karşı tesislerin enerji tedariğini kesmek için çeşitli yaptırımlar uyguladı.

Çin’deki birçok madenci bunun ardından Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Orta Asya gibi bölgelere yönlenirken, Bitcoin madenciliğindeki kartların bu yaptırımlar sonrasında nasıl dağıtıldığı henüz bilinmiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!