Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Fiyatı Neden Bu Kadar Hızlı Yükseldi?

Bugün çoğu kripto para yatırımcısı sabah uyanıp piyasayı kontrol ettiği zaman büyük bir şaşkınlık geçirmiştir. Bu şaşkınlığın sebebi tahmin edilebileceği üzere Bitcoin’in birkaç saatte 3 bin dolar yükselmesi oldu.

Bundan birkaç gün öncesine kadar 7 bin 500 dolar seviyesinde seyreden Bitcoin 12 saatten daha az bir süre içerisinde yüzde 40 oranında değer kazandı ve 10 bin 300 dolara kadar yükseldi. Peki Bitcoin’in yükselmesine yol açan şeyler nelerdi?

Muhtemel Nedenler

Bitcoin fiyatının tam olarak neden yükselişe geçtiğini, Bitcoin’i neyin harekete geçirdiğini söylemek pek mümkün değil. Ama belli başlı tahminlerde bulunmak mümkün.

Bitcoin bugün yüzde 40 oranında değer kazandı ve bu Bitcoin’in en başarılı üçüncü günü olarak gösteriliyor. Ama Bitcoin’in yükselmesine yol açan şey veya şeyler nelerdi? İşte birkaç tahmin:

  • Meşhur kehanet: Bir 4chan kullanıcısı bundan aylar önce Bitcoin fiyatıyla ilgili aylık tahminlerde bulunmuş ve bu tahminlerin çoğunu tutturmayı başarmıştı. Son zamanlarda sosyal medyada yayılmaya başlayan bu kehanet çok fazla kişinin ilgisini çekti. Çünkü bu kehanette Bitcoin’in Ekim 2019’u 16 bin dolar olarak kapatacağı öngörülüyordu.
  • Edward Snowden desteği: Bundan birkaç yıl önce ABD’deki istihbarat teşkilatlarının vatandaşların cep telefonlarını dinlediğini ifşa eden ve daha sonra Rusya’ya taşınan Snowden birkaç saat önce söz konusu “kehanete” atıfta bulundu. Snowden’ın bu ifadesi pek çok kişinin dikkatini çekti.
  • Tabii ki…Xi Jinping: Çin Devlet Başkanı Xi Jinping geçtiğimiz gün Blockchain teknolojisiyle ilgili konuştu ve Çin’in bu alanda lider olması gerektiğini söyledi. Jinping, Çin’in bu alandaki çalışmalarını hızlandıracağını söyledi ve adeta koca bir pazarı harekete geçirdi. Pek çok kripto para takipçisine göre Bitcoin’in harekete geçmesini sağlayan başlıca etmen Jinping’in açıklamaları oldu.
  • Short squeeze (sıkışma): Bazı kripto para analistlerine göre Bitcoin fiyatının yükselişe geçmesinin asıl nedeni piyasada yaşanan sıkışmaydı. Bitcoin bundan birkaç gün önce 1 saatte 500 dolar değer kaybetmiş, bu süreç içerisinde BitMEX’teki 150 milyon dolarlık Bitcoin pozisyonları tasfiye edilmişti. Bazı analistler bu durumun bir açığa satış sıkışmasına yol açmış olabileceğini düşünüyorlar. Bu tarz durumlarda açığa satılan varlık genelde sıkışma yüzünden hızla değer kazanmaya başlar.
  • Balina ihtimali: Bitcoin fiyatı birkaç gün öncesine kadar 7 bin dolar aralığında seyrediyordu ve piyasadaki hacim normalin biraz altına düşmüştü. Bazı analistlere göre piyasadaki hacmin düştüğünü fark eden balinalar bir an önce harekete geçtiler. Bu gibi anlarda piyasayı daha kolay hareketlendirebilen balinalar, Bitcoin fiyatının yükselmesini sağlamış olabilirler. Ancak bu balinaların tek başlarına 12 saatte 3 bin dolarlık bir yükselişe sebep olmaları ihtimali pek yüksek değil gibi görünüyor.
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment