Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Opsiyonları İçin 1.7 Milyar Dolarlık Gün Geldi

Bugün kripto para piyasasında toplam değeri 1.7 milyar doları aşacak miktarda Bitcoin (BTC) opsiyonunun vadesi dolacak. Deribit’te yoğunlaşmış olan pozisyonların çoğunun vadesi Türkiye saati ile 11:00’de dolmuş olacak.

Belirli miktarda Bitcoin’i belirli bir vadeye kadar yine belirli bir fiyattan alma veya satma opsiyonu almış yatırımcılar, aldıkları bu hakkı son işlem gününe kadar uygulayabilir, opsiyonu satabilir veya vadenin dolmasını bekleyebilirler.

Deribit özelinde; saat 11:00 itibarıyla sözleşme sahibine vade sonuna dek belirli fiyattan Bitcoin alma hakkı veren 22.335 Bitcoin alım opsiyonu ile sahibine bunun tam tersi şekilde satma hakkı veren 18.444 Bitcoin satım opsiyonunun vadesi dolacak.

Ortaya yaklaşık 0,83’lük bir satım/alım oranı çıkmış durumda. Bu oran, nisan ayında 0,94’e kadar yükselmişti.

Toplam değeri 1.7 milyar dolar civarında olan bu opsiyonların max pain noktası 35.000 dolar olarak açıklandı. Opsiyonun vade sonunda opsiyon alanların zarara gireceği seviyede sonlanacağını öngören max pain teorisi, “başarısı tartışmalı”¹ olup, büyük yatırımcıların piyasada sahip oldukları nüfuzu küçük yatırımcı üstünde hakimiyet kurmak için kullanacağı görüşüne dayanır.

jNwdUrnzE

Altcoin Psycho ismiyle tanınan kripto para analisti, Twitter hesabından bugünün opsiyonları ile ilgili yaptığı sıralı açıklamalarda, vade dolumundan sonra şiddetli bir satış görülmemesinin, opsiyon yazıcılarının hedge yapmadığı anlamına gelebileceğini söyleyip, fiyatın yükselişe geçebileceği mesajını verdi.

Bugünkü vade dolumunun fiyatları nasıl etkileyeceği belirsizliğini korurken, bazı yatırımcıların gözü şimdiden önümüzdeki aya dönmüş durumda. Yatırımcıları buna iten şeylerden biri, Paradigm’ın aktarımına göre bir yatırımıcının gelecek günler için arka arkaya toplam 53 milyon dolarlık alım opsiyonu alması oldu.

wUznwIdJwa


¹Tanyaş, Ö. (2016). Opsiyon Stratejilerine Giriş (Vol. 1). İstanbul.
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!