Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’in Üstündeki Satış Baskısı Azalıyor

Chainalysis, geçtiğimiz son birkaç hafta içerisinde yapılan Bitcoin işlemleriyle ilgili yeni bir rapor yayınladı. Bitcoin fiyatının düşmeye başladığı hafta içerisinde piyasada büyük bir satış baskısı oluştuğunu belirten şirket, Bitcoin fiyatının şu an için biraz olsun stabil hale geldiğini aktarıyor.

Satış Baskısı Oluştu

Normal şartlar altında kripto para borsalarına gün içerisinde toplamda ortalama olarak 52 bin adet BTC gönderiliyor. Borsalara gönderilen Bitcoin miktarının aniden artması veya azalması genelde BTC fiyatının dalgalanmaya başladığının bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

9-16 Mart tarihlerinde yaşanan şey tam olarak buydu. Chainalysis’in araştırmalarına göre borsalara 8 gün içerisinde 1.1 milyon adet BTC gönderildi. Başka bir deyişle, borsalara normalde görülenden 712 bin adet daha fazla BTC gönderildi.

Kaynak: Chainalysis

Bu 712 bin BTC’nin 40 bin ile 240 bin tanesinin hala borsalarda olduğu düşünülüyor. Bu da borsalara gelen BTC miktarının %6 veya %34’ünün ya henüz satılmadığı ya da satılmış olsa bile yeniden satılabileceği anlamına geliyor. Bu durumda geçen hafta borsalara yığılan BTC’lerin büyük bir kısmının satıldığını ve piyasadaki satış baskısının azaldığını söyleyebiliriz.

Ticaret Hacmi Arttı

Chainalysis’in araştırmalarına göre piyasaya giren bu fazladan BTC’lerin üçte ikilik kısmı sadece yedi farklı borsaya yoğunlaştı. Kaiko’nun verilerine göre bu yedi borsada normal şartlar altında günde 249 bin BTC’lik işlem yapılıyordu.

Borsalara gönderilen BTC sayısının artmasıyla birlikte bu borsalardaki ticaret hacmi de ciddi anlamda artmaya başladı. Chainalysis’e göre bu, borsalarda satılan BTC’lerin büyük bir kısmının borsalara yeni gönderilen BTC’ler olduğunu gösteriyor.

Peki bu ne anlama geliyor? Chainalysis’e göre bu, 9-16 Mart haftasından önce borsada BTC tutan insanların satış yapmadığını gösteriyor. Şu anda 3.75 milyon adet BTC’ye herhangi bir şekilde erişilemediğini varsayarsak insanların kullanabilecekleri 14.52 milyon BTC olduğunu söyleyebiliriz. Geçen hafta borsalara gönderilen 712 bin adet BTC, bu sayının yalnızca %5’ine denk geliyor.

Chainalysis’in verilerine göre şu anda borsalarda ortalama 4 milyon adet BTC tutuluyor. Eğer borsalarda tutulan bu 4 milyon adet BTC’nin tamamı satılmış olsa bile (ki belirttiğimiz gibi, 9 Mart’tan önce borsalarda duran BTC’lerin büyük bir kısmı satılmamış gibi görünüyor), bu geriye kalan 9.8 milyon adet BTC’nin satılmadığı anlamına gelir.

Kimler Sattı?

Yukarıdaki verilerden de anlaşılabileceği üzere geçen hafta kripto para piyasasında normal şartların çok üstünde bir baskı vardı. Peki bu süreç içerisinde Bitcoin satanlar kimlerdi?

Tabii geçen hafta BTC satanların tam listesini yayınlamak mümkün değil. Ancak geçen hafta satış işlemi yapan yatırımcıları kurumsal ve bireysel diye ikiye ayırabiliriz. 10-100 ve 100-1000 BTC’lik işlem yapan yatırımcıları kurumsal, 0.1-10 BTC’lik işlem yapan yatırımcıları ise bireysel olarak sınıflandıralım.

Geçen hafta borsalarda yapılan işlemlerin %70’lik kısmı 10-100 ve 100-1000 BTC’lik işlemlerden oluşuyordu. Chainalysis bunun normalden daha yüksek bir oran olduğunu belirtiyor. Bu veriler geçtiğimiz hafta piyasaya kurumsal yatırımcıların yön verdiğini gösteriyor.

Bu süreç içerisinde elbette çok fazla sayıda bireysel yatırımcı da işlem yaptı. Ancak piyasaya genelde büyük çaplı işlemlerin yön verdiğini düşünürsek geçtiğimiz hafta yaşanan düşüşün de büyük ölçüde kurumsal yatırımcılar tarafından yönetildiğini söyleyebiliriz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment