Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Sevdalıları Pes Etmiyor: 700’ü Geçerek Yeni Bir Rekor Kırdı

Bitcoin’in yedi günlük hareketli ortalama hash oranı, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 703 exahash’e (EH/s) ulaştı. Bu, ağın hash oranının ilk kez 700 EH/s seviyesini geçtiği anlamına geliyor.

Glassnode verilerine göre bu dönüm noktası, Bitcoin’in madencilik ve işlem işleme gücündeki sürekli artışı yansıtıyor. Bitcoin’in hash oranı, Nisan ayında gerçekleşen halving etkinliğinden bu yana yüzde 13 oranında artış gösterdi. Halving, günlük üretilen Bitcoin miktarını yarıya indirerek 450 BTC’ye düşürmüştü.

Halka açık bitcoin madencileri hash oranı paylarını artırıyor

Bitcoin madenciliği analisti Sebastian Ski’nin verilerine göre, Eylül ayında en büyük 12 halka açık madenci toplam hash oranının yüzde 28,9’una katkıda bulundu ve bu oran 200 EH/s’nin üzerinde bir hash oranı anlamına geliyor. Bu madencilerin hash oranına katkısı aylık bazda düzenli olarak artmaya devam ediyor ve Ekim 2022’den bu yana neredeyse yüzde 10 oranında yükseldi.

Ski, “Halka açık madenciler, dünya genelindeki diğer madencilerin pazar paylarını ele geçiriyor” ifadesini kullanıyor. Ayrıca, son 12 ayda hash oranı büyümesinde en büyük kazananların CleanSpark (CLSK), MARA Holdings (MARA), Riot Platforms (RIOT) ve IREN olduğunu belirtiyor. Bu durum, Eylül ayında en büyük Bitcoin madencilerinin üretimlerinde aylık bazda büyüme kaydetmeleriyle de örtüşüyor.

Bitcoin madenciliği, sermaye yoğun yapısı ve blok ödüllerinin her dört yılda bir yarıya düşmesi nedeniyle kârlı kalmanın en zor olduğu sektörlerden biri. Bu nedenle, daha zayıf madenciler finansal açıdan sürdürülebilir olmadıkları için ağdan çıkmak zorunda kalıyor. Dolayısıyla, enerji maliyetleri düşük olan veya güçlü bir mali yapıya sahip madenciler, ağdaki paylarını artırmaya devam ediyor.

Hashprice iki ayın en yüksek seviyesine çıktı

Bitcoin’in madencilik kârlılığını ölçen hashprice, Glassnode verilerine göre ağustos ayından bu yana ilk kez petahash başına 50 dolara (PH/s) yükseldi. Hashprice’daki bu hafif artış, Bitcoin fiyatının 68.000 dolara çıkması ve runes protokolünün zincir üzerindeki mint işlemlerinin 17 Ekim’deki toplam işlem ücretlerinin yüzde 50’sinden fazlasını oluşturması nedeniyle gerçekleşti.

Bitcoin’in hash oranının tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasıyla birlikte, bir sonraki zorluk ayarlaması 23 Ekim’de yüzde 4’ten fazla bir artışla gerçekleşecek. Bitcoin ağı, her 2016 blokta bir zorluk seviyesini hash oranına göre ayarlayarak, blokların ortalama her 10 dakikada bir çıkarılmasını sağlıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!