Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Teknik Analizi: 21 Ocak 2019

Bitcoin her geçen gün artan işlem hacmine rağmen 2019’un en düşük seviyesini tekrar test etti. Ocak ayının ikinci haftasında başlayan düşüşüne devam ederken %4’lük bir kaybı da yanında getirdi. Bu da bardağın sadece boş kısmını gören bir piyasa doğurdu. Ancak durum öyle değil. Bardağın dolu kısmı gerçekten de dop dolu.

Şöyle ki;

Yaşanan bu %4’lük kayıp sırasında piyasanın geneli küçük zaman dilimlerine odaklanmış şekilde piyasayı okumaya, yorumlamaya çalışıyor. Bunun iki sonucu var. İlki ayılar bu bakış açısının arkasına saklanıp kendilerini daha güvenli hissediyor. İkincisi ise sadece saatlik, 4 saatlik ya da günlük grafiklere bakmak gelecek hakkında net bir görüş vermiyor.

Fakat haftalık ve aylık grafiklere baktığımızda işler ciddi şekilde düzene giriyor. Aylık grafik Bitcoin’in zaten dibe vurduğunu gösterirken aynı zamanda yeni bir büyük hamle öncesi yatay seyirde ilerlediğinin haberini veriyor. Bununla beraber Bitcoin’in büyük bir ayı piyasasının hakimiyetine gireceğine inananların sayısı oldukça düşük. Tersine tüm zamanların en büyük çıkışını yapacağına inananların sayısı da oldukça fazla.

Şu anda piyasada çok sayıda boğa ve az sayıda ayı var. Ama hem ayılardan hem de boğalardan daha fazla sayıda olan bir başka grup var ki onlar da yatırımcı ve analistler. Bu grup kendilerini kısa vadeli ayılar ve uzun vadeli boğalar olarak tanımlıyorlar. Bildiğimiz ayı ve boğalardan daha fazla bir etkiye sahip olan bu grup piyasanın asıl yönünü belirleme gücüne sahip olmak üzere. Aslında bu yazıyı yazan benle beraber bu yazıyı okuyan sizler de bu grubun birer üyesiyiz. Bu grup Bitcoin’in tekrar 18.000$’lara çıkmasını arzu eden/bekleyen insanlardan oluşuyor.

Bitcoin’nin şu anki döngüsünü önceki dört yıl döngüsüyle karşılaştırırsak, Bitcoin’in ya dibe vurduğunu ya da dibe vurmaya çok yakın olduğunu görürüz.  Karşılaştırmayı bir an için bir kenara bırakıp Bitcoin’nin döngüsünü kendi başına analiz etsek bile, önceki direncin şimdi desteğe dönüştüğünü ve Bitcoin’nin önemli ölçüde fiyatının düşmesinin muhtemel olmadığını görebiliriz. BTC / USD paritesi  Temmuz 2018’deki trend çizgisi direncini kırdı ve Ağustos 2018’de aynı noktayı destek olarak test etti. Bu destek Kasım 2018’den sonra üç defadan fazla test edilerek doğrulandı.

Mesele şu ki, Bitcoin sert bir şekilde çökse bile 2.700$ civarında durması ve hafta sonundan önce 200 Haftalık MA’nın üzerine geri çekilmesi gerekecek. Bitcoin için teknik olarak ama gerçekçi bir şekilde söylenebilecek şey budur. Fiyat 3.000$’a düştüğünde yapılacak olan alımların sayısı düşünüldüğünde fiyatın bu seviyenin(2.700$) altına düşmesi pek olası değil. Birçok yatırımcı/oyuncu yeni alımlar yapabilmek için fiyatın 3.000$’a düşmesini bekliyorlar. Ancak piyasadaki büyük bir çoğunlukta böyle bir düşüşün beklenmemesi gerektiğini biliyorlar. Bitcoin uzun süredir yana işlem yapıyor ancak şimdi belirleyici bir yönlendirmeye ihtiyacı var. Bu yönlendirici bahsi geçen yeni grup olacaktır. Aynı zamanda Bitcoin’in ticaret hacmi geçtiğimiz birkaç hafta boyunca önemli ölçüde arttı, bu da bir sonraki hareketin hem hızlı hem de güçlü olacağını gösteriyor. Bir sonraki hareketin belirleyicileri analist ve yatırımcılar olacaktır.

Yukarıdaki haftalık ve aylık grafikler daha geniş ama bir o kadar da daha gerçekçi bir bakış açısına sahip olmamızı sağlıyorlar. Bu açıdan resme baktığımızda, bizler yeni grubun üyeleri olarak piyasaya yön verecek güçte olduğumuzu bilmeliyiz.

Bitcoin’in kaderini ayılardan ve boğalardan daha güçlü olan analist ve yatırımcı grubu elinde tutuyor artık.

Bu grubun bilinçli bir üyesi olabilmek için ihtiyacınız olan analiz yapabilmek. Analiz yapabilmek için ihtiyacınız olan ise;

bitcointeknikanaliz.com  teknikanalizegitim.com

Sevgi ve saygıyla.

Taner BOZKURT

UYARI: Yukarıda belirtilen fiyat, grafik ve analizler bir yatırım tavsiyesi değildir. Piyasaya genel anlamda bir bakış açısı sunması amacıyla hazırlanmıştır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment