Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Teknik Analizi: 8 Ağustos 2019

Bitcoin koordinatları; Kuzeye 15.000$ mı, Güneye 9.000$ mı?

Koordinatların detaylarına girmeden önce her zaman olduğu gibi Bitcoin ile ilgili yeni bir haber paylaşalım.

Bitcoin artık “Safe Haven Assets” yani Güvenli Varlıklar Sınıfı’na katıldı. Ne demek bu? Rhythm Technologies pazarlama direktörü Chris Reinersten yaptığı açıklamada geçtiğimiz günlerde Bitcoin’in güvenli varlıklar sınıfına katıldığını söyledi. Güvenli varlıklar limanı diye de adlandırabileceğimiz sınıf, yatırımcıların artan küresel belirsizlikler sırasında nakit paralarını sakladıkları ve hisse senedi gibi riskli varlıklardan kaçtıkları daha güvenli görülen yatırım araçlarıdır. Geleneksel olarak ABD hazine kağıtları, altın, İsviçre Frangı gibi enstrümanlar güvenli liman olarak kabul edilir. Son günlerde yaşanan ABD-Çin ticaret savaşlarının ardından artık Bitcoin de güvenli liman sınıfına girerek, altın, İsviçre Frangı ve ABD hazine kağıtlarıyla ile aynı güvenirliği kazanmış durumda. Bu da şunu açıkça gösteriyor ki Bitcoin bundan sonra asla değersizleştirilemeyecek.

Öyleyse bundan sonra ne olacak? Bitcoin’in yönü Kuzey 15.000$ mı, yoksa Güney 9.000$ mı?

Cevap: 12.000$’ın kuzeyi Kuzey 15.000$, 11.500$’ın güneyi Güney 9.000$

08_08_2019_bitcoin

Grafikte açıkça görebileceğiniz gibi fiyat 11.500$ ile 12.000$ arasında sıkışmış ve kendisine yön bulma çabası içinde. Geçtiğimiz saatler içerisinde 3 sefer 12.000$ bandını aşmayı denemesine rağmen başarılı olamadığından arafta kalmış gibi duran fiyatın boğalar tarafından sürdürülebilir bir ivmesi olması durumda kuzeye doğru kesintisiz hareketini başlatacağını söyleyebiliriz. Ancak bunun için gerek ve yeter şart boğaların sürdürülebilir bir ivme içinde olması. Bunun içinde hacim son derece önem taşıyan bir unsur. Zira son üç denemenin başarısızlığının nedeni hacimsizlik. Boğalar bunu başaramazlarsa kim başarılı olur? Ayılar! Ayılar için de durum aynı ancak tek bir fark söz konusu, ayıların hacme ihtiyacı olmayacak. Fiyatın 11.500$’ın altına doğru hacimsiz de olsa itilmesi hızlı bir düşüşe neden olacaktır. Bu düşüşün son bulacağı nokta 9.000$ desteğidir. Göreceli olarak bu desteğin 8.500$ ile 8.000$ arasına kadar çekilebileceğini söyleyebiliriz.

Henüz bitmemiş olsa da grafikteki kırmızı çekiç fiyatın bir süre daha arafta kalmaya devam edeceğini ve aynı zamanda 11.500$ bandının da altına inebileceğini söylüyor. Kırmızı çekicin her an şeklini değiştirebileceğini göz önünde tutalım.

08_08_2019_bitcoin 2

Yine yukarıdaki grafikte görülebileceği gibi fiyat belli bir kanalın içinde ve belli bir rota halinde (M ve W) dipler ve tepeler yapmış durumda. Grafiğe bakıldığında sıradaki yolculuğun aşağı yönde olacağını söyleyenler olacaktır. Hatta bunu kırmızı çekiçle de destekleyeceklerdir. Buna karşılık fiyatın hareketli ortalamaların üstünde olduğunu söyleyenler de olacaktır. Hatta onlar da GMMA’nın ( GMMA: Guppy Multiple Moving Average) yukarı yönlü kesişmesini destek olarak ekleyeceklerdir. Her iki analiz için de söylenebilecek tek şey “Her ikisi de doğru!” olur.

Peki eğer her ikisi de doğruysa fiyat hangi yöne gidecek? İki tane doğru olur mu?

Cevap: Teknik analizde iki tane doğru olur! Bunlardan hangisi gerçekleşirse en doğru olanı odur!

Bu nedenle yapılması gereken tek şey şudur; “Bekle ve Gör!” Bırakın fiyat kendisine bir yön bulsun. Siz, ortaya çıkan duruma göre hareket edin. Japon mum çubuklarının mucidi Munehisa HOMMA (1724-1803 tarihlerinde yaşamıştır) şunu söyler: “Ne olduğu niçin olduğundan daha önemlidir.”

Bırakın ne olacağını görelim. Fiyat Kuzey 15.000$ mı gidecek, Güney 9.000$ mı inecek?

Fiyat kendine yön bulmaya çalışırken ne yapacağız diyenlere bir alternatif önerecek olursak;

“Eğitim ve Tatil Bir Arada” Yaz Paketi Fırsatını kaçırmayın…

teknikanalizegitimi.com

https://www.teknikanalizegitimi.com/yaz-paketi-firsati

Sevgi ve saygıyla.

Taner BOZKURT

UYARI: Yukarıda belirtilen fiyat, grafik ve analizler bir yatırım tavsiyesi değildir. Piyasaya genel anlamda bir bakış açısı sunması amacıyla hazırlanmıştır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment