Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Teknik Analizi: 8 Ekim 2019

8.000$ seviyesinin Bitcoin için ne kadar değerli olduğunu dün bir kez daha görmüş olduk. 10.000$ noktalarından bir anda dağılarak büyük bir iniş hamlesi yapan lider kripto para, kaybettiği 8.000$ kalesini tekrar geri kazanarak oyuna geri döndüğünün mesajını verdi. 7.500$ kritik seviyesini aşağı kırıp kıramayacağı konusu konuşulurken 7.700$ bandını deneyerek hızlı bir toparlanma hamlesi ile sadece bir günde 8.400$ bandını test etti. Bu da Bitcoin’in enerjisinin bitmediği, içinde bulunduğumuz yılda yeni hamleler deneyebileceği umudunu tekrar yeşertti. Ancak yine de teknik pencere hızlı ve önemli düşüş sinyallerine de açık.

Bu noktada büyük resimden başlayarak her iki yönlü sonuca açık tespitlerimize başlayalım.

Haftalık grafikte uzun zamandır pek görülmeyen ama son derece etkili olduğu kabul edilen bir “Doji”ve aynı zamanda bir “Ters Çekiç” diyebileceğimiz Japon Mum Formasyonu oluştu. 7.883$ seviyesinde açılıp 8.090$ seviyesinde kapanan bu formasyonun yorumu şöyledir.

Ayıların hakimiyetinin olduğu bir piyasada son kırmızı mumum kapanışının olduğu noktadan açılan yeni bir mum çubuğu oluşur. Bu mum çubuğunun rengi düşüşü ifade etse de Ters Çekiç olarak adlandıracak olursak, düşüşün ivmesi azalmış ve piyasa yön değiştirmeye hazırlanmaktadır. Ayıların gücü artık fiyatı aşağı çekmeye yetmemektedir. Alıcılar bunu bir dip fırsatı olarak değerlendirip harekete geçerler. Ardından yukarı yönlü bir hareket başlar.

Aynı oluşumu Doji olarak değerlendirecek olursak; aşağı yönde hareket eden piyasada artık ayılar güç kaybetmişlerdir. Yeni açılan mumun açılış ve kapanış seviyeleri arasında çok büyük bir fark yoktur ve piyasa ayılar ve boğalar arasında dengededir. Koşullar artık aşağı yönlü ivme için uygun değildir ve boğaların hakimiyeti söz konusu olacaktır.

 

Haftalık grafikte oluşan bu yapıyı her iki anlamda da değerlendirdiğimizde ortaya bir yukarı hamle ihtimali çıkıyor. Grafikte bu yukarı hamlenin başladığını ama henüz haftanın başları olduğunu unutmadan fiyatın iyi bir hafta geçirme olasılığının yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Günlük grafikte 200 günlük hareketli ortalamayı aşağı kıran fiyatın toparlanarak düşüşü zayıflatması her ne kadar bir miktar umut verici olsa da, 50 günlük hareketli ortalamanın 200 günlük hareketli ortalamayı aşağı kesme ve bir Death Cross yaşanma ihtimali hala mevcut. Önceki yazılarımızda olası bir Death Cross’un ölümcül sonuçları olabileceğini dile getirmiştik. Ancak fiyatın şu an ki seviyesinin ve haftalık grafikteki olumlu senaryonun bu kesişimin yaşanmama ihtimalini doğurduğunu da belirtelim.

Yine günlük grafikte oluşması muhtemel Ters Çift Tepe ve TOBO fiyat formasyonlarının herhangi birinin kendini gerçekleştirmesi durumunda fiyatın 10.000$ psikolojik sınırına kadar dayanabileceğini belirtmek gerekir. Söz konusu iki fiyat formasyonu çok kısa sürelerde oluşmayacak olsalar da fiyatın geçmişinde defalarca bu yapıların yaşanmış olması tekrar yaşanabileceklerinin güçlü birer kanıtı. Bununla beraber genel olarak henüz tam anlamda ayı hakimiyetinden kurtulamadığı düşünülen fiyatın beklenmeyen hamleler içine girip hafta sonu itibariyle tekrar düşüşe geçebileceği olasılığını da akılda tutmak gerekir.

Ayrıca günlük grafikte fiyatın hala Bollinger Bandlarının orta bandının altında olduğunu ve fiyat ile Bollinger üst bandı arasındaki mesafenin de hızlıca aşılacak gibi durmadığını eklemek gerekir. Aynı şekilde günlük grafikte oluşan Ters Bayrak oluşumu da fiyatın her an aşağı kırma olasılığına sahip olduğunu gösteriyor. İki yönlü trafiğe açık olan fiyat bir taraftan Ters Çift Tepe ve Tobo oluştururken diğer taraftan Ters Bayrak oluşturma çabası içinde görülüyor. Bu noktada yapılması gereken en akıllıca hareket fiyatın kendi yönünü belirlemesini beklemek ve oluşan trende göre hamlelerimizi yapmak olacaktır.

Fiyatın yukarı yönde kademeli olarak 8.400$, 8.800$ gibi noktalarda kendisine yer bulup ardından 9.000$’da sıkıca tutunması gerekecektir ki bu durumda yeni rekorlar için heyecanlanalım. Fiyatın aşağı yönde kademeli olarak 8.000$ bandının altına inmesi ve 7.500$ seviyesinde güçlü desteği kırması durumunda ise alım için yeni fırsatlar doğacağını hatırda tutalım. Trafiğin hangi yöne akacağını belirleyebilmek için “Bekle ve Gör” en iyi çözüm olacaktır.

Kendi analizini kendi yapmak isteyenler için kişiye özel Teknik Analiz eğitimlerini incelemenizi öneririm.

teknikanalizegitimi.com iletişime geçin.

Sevgi ve saygıyla.

Taner BOZKURT

UYARI: Yukarıda belirtilen fiyat, grafik ve analizler bir yatırım tavsiyesi değildir. Piyasaya genel anlamda bir bakış açısı sunması amacıyla hazırlanmıştır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment