Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Ağında Çağ Atlatacak Öneri: Ethereum Benzeri Sözleşmelerin Önünü Açacak!

Bitcoin geliştiricisi Robin Linus, Bitcoin’e (BTC) daha geniş ve yetkin kullanım alanları sağlayacak yeni bir teknik inceleme yayınladı. 

Blockchain geliştirici şirket ZeroSync’in kurucu ortağı Robin Linus, 9 Ekim tarihinde Bitcoin için yeni bir White Paper (İzahname) güncelleme önerisi ile gündeme geldi. Toplamda 8 sayfadan oluşan “BitVM: Bitcoin’de Her Şeyi Hesaplayın” başlıklı bu metinde, Bitcoin’in “BitVM” yöntemi ile Ethereum (ETH) gibi farklı blokzincirleri ve alt oluşumlarla etkileşime geçmesine olanak tanıyacağına yer verildi.

BitVM yöntemi sayesinde konsensüs mekanizmasını değiştirmeden hesaplanabilir herhangi bir işlemin Bitcoin’de doğrulanabileceğini belirten Robin Linus, bunun daha anlamlı Bitcoin sözleşmelerine olanak tanıyacağını savundu.

BitVM olarak adlandırılan bu güncellemenin Bitcoin’in mutabakat kurallarını değiştirmeden Turing-complete (Turing-bütün) sözleşmelerini mümkün kılacağı belirtildi. Atılan bu adım doğrultusunda Bitcoin sözleşmelerinin “mantığı” zincir dışında (off-chain) yürütülecek ancak doğrulama Bitcoin üzerinde yapılacak. BitVM, Kasım 2021‘de gerçekleşen Taproot soft fork’u tarafından etkinleştirilmişti.

Robin Linus’un BitVM için teknik inceleme yaptığı makalede, yazılımın Bitcoin’e katacağı çeşitli alanlar hakkında şu ifadeleri kullandı:

Potansiyel uygulamalar arasında Satranç, Go ya da Poker gibi oyunlar ve özellikle de Bitcoin sözleşmelerindeki geçerlilik kanıtlarının doğrulanması yer alıyor. Ayrıca, Bitcoin ile farklı zincirler arasında köprü kurmak, bir tahmin piyasası oluşturmak veya yeni işlem kodlarını taklit etmek mümkün olabilir.

Linus, bir sonraki “kilometre taşının” Bitcoin sözleşmelerini yazmak ve hatalarını ayıklamak için üst düzey bir programlama dili olan Tree++‘yi tam olarak BitVM‘ye entegre etmek olduğunu vurguladı.

BitVM güncellemesine Bitcoin camiasından da destek geldi. Popüler Bitcoin destekçisi Eric Wall, Wihte Paper’daki kavramları incelediğini ve bunların uygulamadaki karşılığını görmek için sabırsızlandığını ifade etti. Atılan bu adımdan etkilenen isimler arasında popüler Bitcoin savunucuları Dylan LeClair ve Adam Back‘te yer aldı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!