Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bittrex ve Poloniex’e Dava Şoku

Bundan bir yıl önce Bitfinex’e ve Tether’a dava açan davacılar şimdi Bittrex’i ve Poloniex’i de suçluyorlar.

Aralarında Matthew Script, Benjamin Leibowitz, Jason Leibowitz gibi kişilerin bulunduğu bir grup isim geçtiğimiz yıl Bitfinex’e ve Tether’a karşı toplu bir dava açtılar. Davacılar Bitfinex’in ve Tether’ın insanları dolandırdıklarını ve piyasayı manipüle ettiklerini iddia ediyorlar.

Tether ürettiği her bir USDT bir USD ile desteklendiğini ve elinde yeteri kadar dolar rezervi olduğunu iddia ediyor. Davacıların iddialarına göre ise Tether 2017 yılında elinde yeteri kadar dolar rezervi olmamasına rağmen USDT bastı. Tether ürettiği bu USDT’leri Bitfinex aracılığıyla piyasaya sokarak ortada büyük bir ‘talep’ olduğu imajını çizdi ve piyasayı manipüle etti.

Tether’ın “havadan” USDT ürettiğiyle ilgili olan kısım, Kaynak

Bitcoin fiyatı Aralık 2016-Aralık 2017 tarihleri arasında 800 dolardan 20 bin dolara kadar çıkarak 25 katlık bir artış yaşadı. Ancak New York’ta mahkemeye giden bu davacılar, fiyattaki bu hareketliliğin Tether’ın manipülasyonlarından kaynaklandığını öne sürüyorlar.

Bitcoin fiyatı Aralık 2017’de 20 bin dolara çıktıktan birkaç hafta sonra hızla düşmeye başladı. Davacıların iddialarına göre Tether’ın şişirdiği “balon patlayınca” Bitcoin fiyatı 3 bin 500 dolara kadar düştü. Böylece piyasa 1 yıl içerisinde 450 milyar dolar değer kaybetmiş oldu.

Yatırımcıların USDT manipülasyonundan etkilendikleri ve ‘balon patlayınca’ 450 milyar doların adeta püf olduğu söyleniyor.

Bittrex ve Poloniex

Bu dava normal şartlar altında yalnızca iFinex’e (Bitfinex’in bağlı olduğu şirket) ve Tether’a karşı açılmıştı. Fakat davada bugün bir güncelleme oldu. Kamuya açık bir şekilde yayınlanan dava bilgilerine göre davacılar şimdi Bittrex ve Poloniex ile ilgili de ithamlarda bulunuyorlar.

Davacılar Tether’ın havadan USDT bastığını ve bu USDT’leri Bitfinex aracılığıyla piyasaya sürdüğünü iddia ediyorlardu. Yeni dosyada ise Bittrex ve Poloniex’in bu durumdan haberdar olduğu, hatta Bitfinex’e yardımcı olduğu iddia ediliyor. Davacı taraf Bittrex ve Poloniex’in Bitfinex ile Tether’ın manipülatif faaliyetlerine yardımcı olduğunu öne sürüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment