Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Blockchain Hackerları, 8 Senede 13 Milyar Dolardan Fazla Para Çaldı

Yakın zamanda Atlas VPN şirketi tarafından blockchain dolandırıcılığı ile alakalı birtakım veriler paylaşıldı. Paylaşılan veriler ışığında hackerların günümüze kadar 330 hack olayı gerçekleştirdiği açıklandı.

Blockchain teknolojisi, her ne kadar oldukça güvenli bir teknoloji olarak bilinse de yine de hack olaylarından etkilenmekten kurtulamıyor. Bu teknoloji, öncelikle Bitcoin (BTC) gibi kripto para ile alakalı işlemlerin işe yaraması için geliştirilen bir teknoloji. Ancak günümüzde blockchain teknolojisinin kullanıldığı pek çok sektör mevcut.

Bir VPN şirketi olan Atlas VPN, tarafından paylaşılan veriler ise blockchain teknolojisindeki kripto para işlemlerini ilgilendiren hack olaylarını kapsıyor. Buna göre sekiz sene içinde blockchain hackerları tarafından gerçekleştirilen 330 başarılı saldırı bulunuyor. Hackerların yol açtığı maddi zarar ise 13.6 milyar dolardan fazla.

Blockchain uygulamaları, hack saldırılarından kurtulamıyor

Veriler, ihlal sayısı açısından en yüksek rakamların EOS DApp’leri üzerinde gerçekleştiğini söylüyor. EOS DApp sağlayıcıları, tüm blockchain ihlallarini oluşturan %36’lık bir orana sahip ve veriler ışığında toplam 117 saldırının gerçekleştiğini belirtiyor. Ortalama her saldırı ile yaklaşık 250 bin dolarlık soygun gerçekleştirilirken toplam tutar ise 28.8 milyon doları buluyor.

Decentralized application anlamına gelen DApp veya dApp, çeşitli blockchain teknolojilerine dayalı, merkezi olmayan uygulamalar anlamına geliyor. Bu uygulamalar sayesinde blockchain üzerinde yapılan finansal işlemlerin herhangi bir üçüncü kişinin yardımı olmadan takipleri sağlanabiliyor.

Verilere göre Tron DApp‘inde toplam 21 başarılı saldırı gerçekleştirilmişken ETH DApp‘te ise toplam başarılı saldırı sayısı 33. İki uygulamada ortaya çıkan zararın toplam tutarı ise yaklaşık 370 milyon dolara tekabül ediyor.

En çok saldırı, 2019’da gerçekleşti

VPN şirketi, hack analizi yaparken ilgili çekici bir başka detaya daha değindi. Şirketin paylaştığı 2012-2020 zaman aralığına göre en çok hack saldırısı 2019’da gerçekleşti.

2013’te herhangi bir saldırı işlenmeyen verilere göre 2018’de gerçekleştirilen hack saldırıları 22 taneyken bu sayı, bu sene 9 birim daha artarak 31’e yükseldi.

Ayrıca 2012’den bu yana farklı blockchain’lere yönelik 28 başarılı saldırı gerçekleşti ve dolandırıcılar, bu sayede 48.8 milyon dolar gelir elde etti. Atlas VPN, bu saldırıların her birinden ise ortalama 1.5 milyon dolar paranın suçlulara kaptırıldığını analiz etti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!