Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Blockchain Sağlık Hizmetlerini Nasıl Etkiler?

GlobalData tarafından aktarılan bilgilere göre Blockchain teknolojisi sağlık alanında önemli bir rol oynayacak.

Şirketin araştırmalarına göre dünya genelindeki pek çok ilaç ve tıbbi cihaz şirketi, Blockchain teknolojisinden faydalanmak istiyor.

Blockchain’in Geleceği

GlobalData kısa süre önce Blockchain in Healthcare başlığı altında yeni bir rapor yayınladı. Şirketin araştırmalarına göre ilaç ve tıbbi cihaz şirketleri, doktorlar, hastalar ve hasta bakıcılar Blockchain teknolojisinin gelecekte bu alanda büyük bir rol oynayacağına inanıyorlar.

Kaynak: GlobalData

Sağlık kuruluşları Blockchain teknolojisini kullanarak hasta verilerini normale kıyasla çok daha verimli bir şekilde saklayabiliyorlar. Ayrıca bu veriler başka kurum ve kuruluşlara çok daha kolay bir şekilde gönderilebiliyor. Bu da hasta verilerinin gerçek zamanlı olarak takip edilmesini dolayısıyla hasta bakımını kolaylaştırıyor.

Günümüzde Estonya gibi ülkeler hasta kayıtlarını dijitalleştirmek için Blockchain teknolojisini kullanmaya, daha doğrusu test etmeye başladılar bile. Healthcare Market Research Müdürü Urte Jakimaviciute, konu hakkında şunları söylüyor:

İlaç sektöründeki tedarik zinciri yönetiminde ciddi eksiklikler var. Blockchain teknolojisiyle birlikte bu zincir dijitalleştirilebilir, tedarik zincirindeki aracılar ortadan kaldırılabilir ve bunun yönetimi çok daha verimli bir şekilde yapılabilir.

Jakimaviciute‘nin açıklamalarına göre ilaç ve tıbbi cihaz şirketleri Blockchain teknolojisini birbirinden farklı amaçlarla kullanabilirler:

Üreticisinden tutun perakendecisine kadar her türlü şirket Blockchain sayesinde herhangi bir ürünün geçmişini araştırabilir, üründe herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol edebilir.

Sorunları Var

Blockchain teknolojisinin sağlık alanında pek çok farklı kullanımı var. Ancak Blockchain’in geniş kitleler tarafından kullanılabilmesi için öncelikle bazı sorunların ortadan kaldırılması gerekiyor.

Jakimaviciute tarafından yapılan açıklamalara göre Blockchain’in diğer teknolojilerden üstün olduğu yönler olduğu gibi eksik kaldığı noktalar da var:

Özellikle yüksek kullanım maliyetlerini, yetersiz işlem performansını, kısıtlı depolama kabiliyetini düşünecek olursak Blockchain’in de eksiklikleri olduğunu söyleyebiliriz. Ama ne olursa olsun sağlık alanında Blockchain sayesinde müşteri odaklı, şeffaf, verimli bir iş modeli kurulabilir.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment