Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Borsaları Kullanıcı Bilgilerini Toplayacaklar mı?

Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) kripto paralarla ilgili hazırladığı yeni standartlar geçtiğimiz günden beri tartışılmaya devam ediyor. FATF tarafından alınan ve şu ana dek üstünde en çok durulan madde ise “seyahat kuralı” oldu.

Mali Eylem Görev Gücü şubat ayında kripto paralarla ilgili bir tasarı hazırlamıştı. Bu tasarıda dijital varlık sağlayıcısı (VASP) olarak değerlendirilen şirketlerin müşterilere ait kişisel bilgileri saklaması öneriliyordu.

FATF geçtiğimiz gün kripto paralarla ilgili aldığı yeni kararları açıkladı ve bu kararların arasındaki “seyahat kuralı” büyük tepki çekti. Bu maddenin aslında şubat ayında sunulan önerinin bir devamı olduğunu söylemek mümkün.

FATF tarafından alınan bu karara göre kripto para borsalarından artık platformdaki işlemlere ilişkin bilgi toplamaları beklenecek. Bu da işlemi yapan kişinin isminin, hesap numarasının (cüzdan), konumunun; işlemi alan kişinin isminin, hesap numarasının (cüzdan) kaydedilmesi anlamına geliyor.

FATF tarafından hazırlanan bu standartların yasal bağlamda herhangi bir dayatma gücü bulunmuyor. Dolayısıyla kripto para borsaları bu standartlara uyum sağlamak zorunda değiller. Buna rağmen kripto para sektöründeki pek çok kişi bu durumdan endişeleniyor. Çünkü Dünya genelindeki regülatörler FATF tarafından hazırlanan bu standartları benimsemeye ve yürürlüğe sokmaya başlayabilirler.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment