Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bu Kripto Para Kuantum Bilgisayarlara Karşı Dayanıklı

Kriptografinin uzman ismi David Chaum, Praxxis adlı bir dijital paranın kuantum bilgisayarlara karşı bile dayanıklı olduğunu söylüyor.

Chaum geçtiğimiz gün bir açıklama yaparak Praxxis adlı bir dijital para projesi hakkında bilgiler paylaştı. Altı aydır gelişim aşamasında olan bu proje Chaum tarafından paylaşılan bilgilerle birlikte yoğun ilgi görmeye başladı.

Kuantum Bilgisayar Tehdidi

En büyük kripto para olan Bitcoin oluşturulduğu günden bu yana hiçbir zaman hack saldırısına uğramadı ve çökmedi. Ancak bazı kripto para uzmanları kuantum bilgisayarlarla birlikte Bitcoin’in güvenliğinin tehlike altına girebileceğini düşünüyorlar.

Sektörün ünlü isimlerinden Andreas Antonopoulos bundan iki sene önce bu konuyla ilgili bir açıklama yapmış ve şunları söylemişti:

“(ABD’deki) Ulusal Güvenlik Teşkilatı’nın kuantum bilgisayar kurduğunu biliyoruz. Google’ın veri merkezinde de bir tane var. Tabii Google’da varsa Ulusal Güvenik Teşkilatı’nda onun on kat iyisi vardır…Peki bunu Bitcoin’i çökertmek için kullanıyorlar mı? Hayır.”

Kuantum Bilgisayarlara Dayanıklı

Bugünkü tabiriyle dijital paranın kurucu isimlerinden biri olarak gösterilen David Chaum bu yeni projenin kuantum bilgisayarlara karşı bile dayanıklı olduğunu söylüyor. Kendisinin konu hakkındaki açıklamasından bir kesit şu şekilde:

“Praxxis protokolü günümüz Blockchain’lerindeki ölçekleme, gizlilik ve güvenlik sorunlarının hepsini aşarak Satoshi’nin söylediği gibi ‘tamamen eşten-eşe bir elektronik nakit’ sistemi olmaya hazır hale geldi.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment