Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Buterin: Sharding, PoS Ağlarındaki Merkeziyet Endişelerini Gideriyor!

Ethereum’un kurucu ortaklarından Vitalik Buterin daha önce yaptığı açıklamasında bir blockchain ağının merkeziyetsizlik, güvenlik ve ölçeklenebilirlik özelliklerinden en fazla ikisine sahip olabileceğini belirterek üçünü birden başardığını iddia eden projeleri eleştirmişti.

Bitcoin gibi Proof-of-Work (iş ispatı) tabanlı ağların ölçeklenebilirlikten fedakarlık ettiğini belirten Buterin, bu sebeple Proof-of-Stake sistemine geçmenin adımlarını atmaya başladı. Proof-of-Stake ile beraber hayatımıza giriş yapan Staking son aylarda birçok kripto para borsası tarafından sunulan bir hizmet oldu ve bu durum da doğal olarak merkeziyet endişelerini gündeme getirdi.

Coinbase, Kraken ve Binance gibi önde gelen kripto para borsalarının sunduğu staking hizmeti, söz konusu platformlara ilgili blockchain projelerinde sanılandan çok daha fazla oy hakkı sunmakta. Ethereum kurucusu Buterin bunun merkeziyeti arttırdığını doğrularken, Sharding olarak bilinen teknoloji ile aslında bu durumun önüne geçilebileceğini de ifade etti.

2020 yılında yavaş yavaş PoS sistemine geçmeyi hedefleyen Ethereum’un merkeziyet iddiaları ile nasıl baş edeceği ise merak ediliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment