Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cardano [ADA]’nın Yeni Web Sitesi Etkileşimsiz Proof-of-Work Kavramını Tanıtıyor

Cardano [ADA], birden fazla güncellemeyle, test ağı lansmanlarıyla, cüzdan sürümleriyle, Paper ibrazlarıyla, konferanslarla, zirvelerle ve teknolojisinin sosyal hizmetlerdeki kullanımlarıyla birlikte sahne ışıklarını yavaşça üzerine çevirmeye başladı.

Cardano’nun araştırma ve geliştirme ekipleri, dünyada en popüler olanlardan bir tanesi ve bu ekibin bir üyesi olan, Dionysis Zindros, proof-of-work‘ün  (iş ispatı) etkileşimli kanıtlarını anlatan yeni bir web sitesi oluşturdu. Araştırmacı, bir yazı ile interaktif olmayan iş kanıtları [NIPoPoWs] olarak adlandırılan tamamiyle  yeni bir konsepti açıklıyor.

NIPOPOWS, Kullanımları, Yan Zincirleri ve Destekleri

NIPOPOWS, bir bilgisayar programının, ağa bağlı kalmadan ve tüm blok başlıklarını indirmeye gerek duymadan proof-of-work sistemine dayalı bir blockchain üzerinde gerçekleşen bir olayın doğrulama sürecini denetlemesine izin veren kısa, bağımsız dizelerdir. Bu ispatlar, bir kripto para birimi ödemesini görüntüleyebilir. Etkin mobil cüzdanların oluşturulmasına izin verirken, aynı zamanda blockchain’lerin API’ler gibi iletişim kurmasını ve birlikte çalışmasını da sağlar.

Ethereum’unki gibi bir akıllı sözleşmeyi destekleyen herhangi bir blockchain,  farklı bir blockchain’de herhangi bir şey olup olmadığını öğrenmek ve buna yanıt vermek için bir teyit etme amaçlı NIPoPoW’a yazılabilir veya eklenebilir. Ancak, blockchain hakkındaki ispatlar sadece o blockchain bloklarında NIPoPoW’ları destekliyorsa geliştirilebilir.

Bu destek, herhangi bir soft veya hard fork’a gerek olmadan ve velvet fork’lar kullanan bir madenciden onay alınmaksızın dahil edilebilir. Birkaç kripto para birimi, var olmalarından bu yana varsayılan olarak NIPoPoW desteğini eklemişti.

Çalışma Şekli:

Bazı blokların diğerlerinden daha iyi bir madencilik hedefine ulaşmasının saptanması kadar basit bir gözlem, PoW’un ispatlarının dayandığı şeydir. Bunun arkasındaki fikir, tüm blok başlık setlerini ağa sunmak için bir gereklilik olmamasıdır. Süper bloklar nadir ve rastlantısal olarak ortaya çıkar ve bir bloğun hash değerinin 10 sıfır ile başlamasına ihtiyaç duyulurken 15 sıfır ile başlaması gibi basit bir şekilde tanımlanabilir.

Bunlardan bir seri, bir süper zincir oluşturabilir ve süper bloklar bir kanıt şeklinde sunulduğunda, işaretçilerin eklenmesini talep eder. Buna ara bağlantı denir. Teknik belgelerinde ayrıntılı bir kurulum ve bağlantı kurma işlemi bulunabilir.

Skootapp şirketin kurucusu Aaron McDonald, şu tweeti attı:

“İlginç! @centralityai ve @plugblockchain şu anda benzer bir konseptle deney yapıyor.”

Bir spekülatör olan Jordan Mack de şöyle diyor:

“White paper’ı ilk okuduğumda, eminim ki temel kavramı çözmem bir saatten fazla sürdü. Bu web sitesi ise 3 dakika içinde açıklıyor. Güzel iş, @dionyziz.”

Bir piyasa meraklısı olan Aadi de şöyle demişti:

“Yani bu PoW Consensus üzerinde bir ETW PLASMA modelinin imkansız olduğu anlamına mı geliyor? Bu yüzden PoS’a geçmek istiyorlar. Mantıklı.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment