Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CFTC 3 DeFi Protokolüne Yaptırım Uyguladı: Suçlama ve Para Cezası!

ABD Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC), üç merkeziyetsiz finans (DeFi) protokolünü yasa dışı kaldıraçlı işlem sunma sebebiyle suçladı ve yaptırım uyguladı.

CFTC 7 Ağustos Perşembe günü yaptığı bir açıklamada, DeFi protokolleri Opyn, ZeroEx (0x Protocol-ZRX) ve Deridex’i kripto paralar özelinden yatırımcılara yasa dışı ve kayıtsız türev ticareti sebebiyle suç duyurusunda bulunduğunu bildirdi.

Yapılan açıklamada CFTC ayrıca Opyn ve Deridex’i kripto paraları kullanarak yasa dışı bir şekilde kaldıraçlı bireysel emtia işlemleri sunmak, vadeli işlem komisyonu tüccarı (FCM) olarak kayıt yaptırmamak ve FCM’lerin gerektirdiği şekilde “Banka Gizlilik Yasası” uyum programının bir parçası olarak bir müşteri tanımlama programı benimsememekle suçladı.

DeFi projelerinin yasal yükümlülükler doğrultusunda kayıtlarının da bulunmadığını vurgulayan CFTC, Opyn, ZeroEx ve Deridex’e sırasıyla 250.000 dolar, 200.000 dolar ve 100.000 dolar para cezası kesti.

Konu hakkında açıklamada bulunan CFTC İcra Direktörü Ian McGinley, blokzinciri ve akıllı sözleşmeler gibi teknolojilerinin arkasına gizlenerek işlenen suçların yasal sayılmayacağını ifade etti:

DeFi operatörleri süreç boyunca bir yerlerde, akıllı sözleşmeler tarafından kolaylaştırıldığında yasa dışı işlemlerin yasal hale geldiği fikrine kapıldılar. Ama gerçeklik öyle değil.

Öte yandan özellikle ZeroEx’in CFTC tarafından yapılan soruşturma süreci boyunca iş birlikçi davrandığı belirtilirken bu sebeple şirkete cezai indirim uygulandığı belirtildi.

Bir komisyon üyesi ise alınan bu karara muhalif kaldı. CFTC komisyon üyesi Summer Mersinger yaptığı açıklamada, söz konusu DeFi protokollerinin müşteri müşteri fonlarının zimmete geçirdiğine veya kullanıcıları bu doğrultuda mağdur ettiklerine dair herhangi bir kanıt olmadığını vurguladı.

CoinGecko verilerine göre suçlamaların ardından kısa süre içerisinde %4 değer kaybeden ZRX, 0,173 dolar seviyesinden 0,166 dolara geriledi. ZRX yazım esnasında 0,171 dolardan alıcı buluyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!