Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CFTC Kripto Yatırımcılarının Paraları İçin FTX’ten Esinlenen Kuralları Oyluyor!

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) kripto para borsalarının müşteri korumalarını güçlendirmek için bir dizi kural önerdi.

CFTC kripto para borsalarının varlık teminatlandırmaları ve türev ürünlerini yönetiş şekilleri hakkında görüşmek için 13 Aralık Çarşamba günü bir araya geldi. Söz konusu görüşmede kripto para yatırımcılarının borsa iflaslarından ve olası siber saldırılardan nasıl korunacağı ele alındı.

Sunulan kurallar dizisi, kripto para borsalarının müşteri fonlarını ve varlıklarını iflas durumunda korumasına odaklandı. Ayrıca borsaların müşteri fonlarını kendi fonlarından ayrı tutması gerektiği gündeme getirildi. Bu sayede borsaların iflas durumunda bile ayrı bir yerde tutulan kullanıcı fonlarının kurtarılabileceği vurgulandı.

Kripto para borsalarının müşterilere daha fazla şeffaflık sağlamasını gerektirecek bu kurallar, ayrıca borsaları müşterilere işlem ücretleri, riskler ve diğer önemli bilgiler hakkında bilgi vermek zorunda bırakacak.

Bununla birlikte kurallar, kripto para borsalarının AML/KYC (kara para aklama/müşteri tanıma) düzenlemelerine uymasını da gerektirecektir. Bu, borsaların müşterilerinin kimliklerini doğrulamasını ve şüpheli işlemleri bildirmesini sağlayacaktır.

CFTC üyeleri Summer Mersinger ve Christy Goldsmith Romero kurallara karşı hayır oyu verirken, CFTC Komisyon Üyesi Kristin Johnson ve CFTC Başkanı Rostin Behnam evet oyu verdi. Üye Caroline Pham da evet oyu verenler arasında yer aldı. Teklif önümüzdeki günlerde kamuoyunun yorumuna açılacak.

Müşteri fonlarının ve varlıklarının iflas durumunda koruma altına alınması, kripto para yatırımcılarının güvenini artırmaya yardımcı olacağı düşünülüyor. Kuralın 2024’ün sonlarında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Konu hakkında açıklamada  bulunan CFTC Komisyon üyesi Kristin Johnso, geçen yıl iflas eden FTX’e odaklanarak bu gibi durumların önüne geçmek için kurallara ihtiyaç duyulduğunu belirtti:

Benim naçizane fikrime göre, bugün attığımız adımları atmamızın önemli motivasyonlarından biri, FTX’teki iflasın ve önemli risk yönetimi kurumsal yönetim başarısızlıklarının örneği olacaktır. Müşteri fonlarının veya üye mülklerinin karıştırılmasını yasaklayan düzenlemelerin yokluğunda müşterilerin yaşayabileceği kayıpların büyüklüğünü gösteriyorlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!