Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Düğmeye Bastı: Blockchain’i Dış Ticarette Kullanacaklar

Çin Devlet Döviz Yönetimi (SAFE) yöneticilerinden Lu Lei, yeni tasarladıkları bir Blockchain projesinden bahsetti.

Lei tarafından yapılan açıklamalara göre Çin, Blockchain teknolojisini döviz piyasasında kullanmayı düşünüyor.

Harekete Geçildi

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping bundan birkaç gün önce Blockchain teknolojisinin önemini vurgulayan bazı açıklamalar yaptı. Çin’in bu alanda dünya lideri olması gerektiğini söyleyen Jinping, Blockchain teknolojisini kullanacaklarına dair ipuçları vermişti.

Çin Blockchain teknolojisini kullanmanın yanı sıra kendi dijital parasını geliştirmeyi de düşünüyor. Çin’deki meclis üyelerinin geçtiğimiz gün onayladıkları kriptografi yasası da bu çalışmaların devam ettiğini gösteriyor.

Devlet Başkanı Jinping’in açıklamalarının ardından ülkedeki devlet kuruluşları Blockchain çalışmalarını hızlandırmaya başladılar. Çin, görünüşe göre Blockchain ile ilgili ilk hamlesini döviz piyasalarında atmak istiyor.

Blockchain Geliyor

SAFE yöneticilerinden Lu Lei tarafından yapılan açıklamalara göre Çin, Blockchain teknolojisini özellikle risk yönetimi alanında kullanmayı planlıyor.

Blockchain teknolojisini sınır ötesi ticaret işlemlerinde kullanmak isteyen yetkililer bunun için özel bir uygulama geliştirmeyi planlıyorlar. Lu Lei tarafından yapılan açıklamalara göre Çin bu bağlamda yalnızca Blockchain’i değil Yapay Zeka gibi teknolojileri de kullanabilir.

Şangay’daki bir foruma katılan ve açıklamalarını orada yapan Lu Lei, Çin’in “dijital finans ve fintech alanlarındaki gelişmelere büyük önem göstermesi” gerektiğini vurguladı. Çin’in finans altyapısını geliştirmesi gerektiğini de vurgulayan Lei, özellikle Şangay’daki dijital teknoloji çalışmalarının hızlandırılmasını öneriyor.

Yetkililerin açıklamalarına bakacak olursak Çin’in özellikle yabancı yatırımcıları ülkeye çekmek için önemli çalışmalar yürüttüğünü söyleyebiliriz. Lu Lei de ülkenin finans altyapısının geliştirilmesi halinde Çin’in dış yatırım konusunda çok daha verimli bir şekilde hareket edebileceğini düşünüyor.

Lu Lei buna ek olarak Çin’deki tahvil piyasaları da dahil olmak üzere genel olarak sermaye piyasalarında bazı değişiklikler yapılacağını, bu değişikliklerin yabancı yatırımcılara yönelik olacağını söyledi.

Piyasaları Kontrol Edecekler

Çin’in tasarladığı Blockchain projesinin detayları henüz bilinmiyor. Ancak Peking Üniversitesi’nde görev alan Profesör Huang Yiping, bu projeyle ilgili bazı önemli bilgiler paylaştı.

Pekin’deki bir etkinliğe katılan Yiping, Çin’in Blockchain teknolojisini sermaye akışını yönetmek ve sermaye piyasalarındaki riskleri en aza indirmek için kullanacağını söyledi.

Prof. Huang Yiping (Kaynak: Weibo)

Çin Hükümeti bir süredir ülkedeki yatırımcıların dışarıya çıkmaması, dışarıdaki yatırımcıların ise Çin pazarına girmesi için büyük çabalar veriyor. Yiping’in açıklamalarına göre Çin, Blockchain teknolojisini bu süreci daha verimli bir şekilde gözlemleyebilmek için kullanacak:

Çin’in buradaki avantajı ülkedeki sermaye akışını gerçek zamanlı olarak takip edebilmek olacak. (SAFE’in Blockchain projesinin amacı) ülkedeki sermaye akışında yaşanabilecek büyük oynamaları önlemek.

Kimileri Endişeleniyor

Çin’in Blockchain teknolojisini araştırmaya ve hatta kullanmaya başlaması özellikle Blockchain sektöründeki pek çok isimden olumlu tepki aldı. Ancak bu gelişmelere pek olumlu bakmayan isimler de var.

Bunların başında Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’ün geldiğini söyleyebiliriz. Zuckerberg, geçtiğimiz günlerde Temsilciler Meclisi Mali Hizmetler Komitesi’ne verdiği ifadede Çin’in harekete geçtiğini ve ABD’nin de bir an önce çalışmalara başlaması gerektiğini söylemişti:

Çin önümüzdeki birkaç ay içerisinde (Libra’ya benzer) bir proje hazırlamak için büyük bir hızla çalışıyor. Amerika sırf şu anda lider diye her daim lider olacağını varsayıp öylece oturamayız.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment