Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Hükümetinin 284 Milyar Dolarlık Planı, Bitcoin’i Etkileyecek mi?

Çin, güçlü deflasyonist baskılar ve yavaşlayan ekonomik büyüme ile mücadele etmek için yeni bir mali teşvik paketi kapsamında bu yıl yaklaşık 2 trilyon yuan (284,43 milyar dolar) değerinde özel devlet tahvili ihraç etmeyi planlıyor.

Bu paket kapsamında Maliye Bakanlığı (MOF), COVID-19 sonrası ekonomik toparlanmada yaşanan duraksamaya ilişkin endişelerin arttığı bir dönemde tüketimi teşvik etmek için öncelikli olarak 1 trilyon yuanlık özel devlet tahvili ihraç etmeyi hedefliyor.

Özel amaçlar için ihraç edilen bu tahvillerden elde edilen gelirlerin bir kısmının tüketim mallarının değiştirilmesi ve yenilenmesi için verilen sübvansiyonları artırmak ve büyük ölçekli iş ekipmanlarının yükseltilmesi için kullanılacağı aktarıldı.

Ayrıca, elde edilecek gelirlerin bir kısmı, ilk çocuk hariç olmak üzere iki veya daha fazla çocuğu olan tüm hanelere, her çocuk için aylık yaklaşık 800 yuan (114 dolar) tutarında bir yardım sağlamak için kullanılacak. Bu, ailelere ekonomik anlamda bir rahatlama sağlarken doğum oranının artırılması konusunda da bir teşvik unsuru olacak.

Çin ayrıca, ayrı bir özel devlet tahvili ihraç ederek 1 trilyon yuan daha toplama ve bu geliri yerel yönetimlerin borç sorunlarını çözmek için kullanma planları yapıyor. Çin’in mali teşviklerinin büyük bir kısmı yatırıma yönlendirilse de, getiriler azalma eğiliminde ve bu harcamalar yerel yönetimleri 13 trilyon dolarlık bir borç yüküyle karşı karşıya bırakıyor.

Bitcoin için olumlu olabilir mi?

Çinli düzenleyiciler de ülkenin büyük bankalarına, ekonomiyi desteklemeleri için çağrıda bulunuyor. Riskli borçlulara daha uygun faizli krediler verilmesini talep ediyorlar ve bu tür hamlelerin Bitcoin (BTC) gibi riskli varlıklar için de olumlu sonuçlar doğurabileceği düşünülüyor.

Düşen faiz oranları, harcamaları ve yatırımları teşvik edebilir. Artan likidite ise, genellikle borçlanma maliyetleri düştüğünde kazanç elde eden Bitcoin ve hisse senetleri gibi riskli varlıklar için olumlu bir etki yaratabilir.

Bu yorumlar ve iyimserlik, Bitcoin’in fiyatının küresel likidite ile yakından ilişkili olması nedeniyle dikkat çekiyor. Ekonomist Lyn Alden’e göre Çin’in bu teşvik paketi, kripto piyasasında bir değer artışını tetikleyebilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!