Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Hükümetinin Yanında Çinli Sosyal Medya Devi de Kripto Paralara Yasak Getirdi

Çin’de kripto paralar ile ilgili yasaklamalar birbiri ardına devam ederken sıradaki yasak bir sosyal medya devinden geldi.

Çinli sosyal medya mesajlaşma ve mobil ödeme uygulaması olan WeChat, Çin’de kripto para birimi ve blockchain teknolojisi ile ilgili olan orijinal içeriklerin tümünü yasakladığını duyurdu.

Çin’in sosyal medya devi, çoğunlukla blockchain ve kripto para ile ilgili içeriğe odaklanan çeşitli hesapları kalıcı olarak yasakladı. Yasağın ana sebebi olarak da ICO’ların ve kripto para birimi ticaretinin teşvik edilmesini gösterdi.

Çin Halk Bankası (PBoC), 2017 Eylül ayında ICO’lara ve fiat para biriminden kripto para birimine ticaret yasağı getirmişti. Bununla birlikte bireylerin ve işletmelerin de yasadışı tokenlar için bir bağış toplama faaliyetinden kaçınmaları gerekiyordu. Kripto para ile ilgili tüm mobil uygulama ve internet siteleri de aynı şekilde telekomünikasyon departmanı ve ülkenin siber uzay yönetimi tarafından kapatılmıştı. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı da yine aynı alanda faaliyet gösteren tüm lisansları iptal etmişti.

Birbiri ardına gelen bu yasaklar ile kripto para borsaları merkezlerini yeniden konumlandırmak zorunda kalmıştı. OKEx, BTCC ve Huobi gibi isimler platformlarını başka ülkelere taşımışlardı.

Bütün bu yasakların üzerine hükümet, anlık mesajlaşma uygulamaları için de bir dizi kural yayınladı. “Anlık Mesajlaşma Araçları için Kamu Bilgi Hizmetlerinin Gelişim Yönetimi Hakkında Geçici Hükümler” adı altında yayınlanan bu 10 maddelik kurallar dizisinde şöyle deniyor;

Kamuya bilgi sağlamak için kullanılan bir mesajlaşma uygulamasının hizmetinden yararlanan kullanıcıların, hükümetin koyduğu kural ve yönetmeliklere uyması gerektiği belirtilmektedir.

Ayrıca kullanıcılar belirtilen kurallara uymazsa mesajlaşma servis sağlayıcısının kullanıcıya karşı harekete geçme yetkisine sahip olduğu da belirtilmiş. Bu harekete geçiş bir uyarı vermek, bir kısıtlama koymak, kullanıcıyı sosyal medya platformundan uzaklaştırmak ve hizmetleri kullanması için tamamen yasaklamak olabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment